Erdogan tužio lidera opozicije zbog navoda o Gulenu

Erdoganov advokat je rekao da je svima jasno da Erdogan vodi borbu protiv Gulena (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tužio je lidera glavne turske opozicione partije Kemala Kilicdaroglua zbog toga što tvrdi da je upravo Erdogan najbliži Gulenu od svih političara.

Erdogan je, prema Kilicdarogluu, najbliži od svih političara imamu Fethulahu Gulenu, kojeg, inače, Erdogan optužuje za neuspjeli državni udar 2016. godine, prenijela je agencija Reuters.

Gulen, koji živi u egzilu u SAD-u, nekada je bio blizak saradnik Erdoganove vlade, što se posljednjih godina promijenilo, a Gulen je označen kao jedan od najvećih protivnika Erdoganove vlasti, prenosi Tanjug.

Hapšenje zbog podrške

Lider Republikanske narodne stranke (CHP) kazao je u utorak da ga predsjednik može tužiti, te da će u sudu dokazati svoje tvrdnje.

Kilicdaroglu je optužio Vladu da produžava vanredno stanje kako bi prikrila svoju raniju podršku Gulenovom pokretu, navodi turski Hurriyet.

Deseci hiljada ljudi su u posljednjih godinu dana uhapšeni zbog optužbi da su povezani sa Gulenovim pokretom.

Erdoganov advokat je, odbacujući navode Kilicdaroglua, rekao da je svima jasno da Erdogan vodi borbu protiv Gulena, te dodao da turski predsjednik traži odštetu od 63.000 dolara zbog iznošenja neistina.

Izvor: Agencije