Oglasi

Erdogan: Tursku niko neće porobiti

Treća godišnjica pokušaja puča obilježena je širom zemlje, a glavni skup simbolično je upriličen na aerodromu 'Ataturk'.
Recep Tayyip ErdoganSistem S-400 će u potpunosti biti raspoređen i funkcionalan do aprila 2020. godine, kaže Recep Tayyip ErdoganEPA - Arhiva

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je, povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, da turski narod niko ne može porobiti.

On je ujedno poručio da će sistem S-400, koji je Turska nabavila od Rusije, biti potpuno funkcionalan do aprila 2020. godine.

Godišnjica pokušaja puča obilježena je širom zemlje, a glavni skup simbolično je upriličen na Aerodromu "Ataturk", na koji je turski predsjednik sletio u noći 15. jula 2016. godine.

"Sve dok budemo čuvali našu vjeru, našu historiju i našu kulturu, naše potomke, niko ne može okupirati ovu zemlju i niko ne može porobiti ovaj narod", poručio je Erdogan u obraćanju na istanbulskom aerodromu pred više desetaka hiljada ljudi, prenosi Anadolija.

On je rekao da se nada da poslije 15. jula niko neće ni pomisliti da pokuša ugroziti narodnu volju.

S-400 u funkciji iduće godine

Podsjetio je da tokom ranijih državnih udara u Turskoj nikada nije napadnuta zgrada parlamenta te da je na današnji dan prije tri godine čak i to učinjeno.

"U noći 15. jula željeli su Tursku zaviti u crno, ali nisu uspjeli. Bog je tako htio, da sami upadnu u zamke koje su postavili. Tursku nikada neće preuzeti nitkovi koji su prodali dušu đavolu", rekao je on.

Erdogan se dotakao i teme odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, dodavši da su mnogi govorili da Turska nije u stanju nabaviti taj sistem te naglasio kako je njegova isporuka u toku.

"Sistem S-400 će u potpunosti biti raspoređen i funkcionalan do aprila 2020. godine", poručio je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.