Erdogan: Turske operacije neće obuhvatiti Halep

Turska neće odstupiti od operacija u Siriji, poručio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu (Arhiva)

Vojne operacije Turske u Siriji imaju za cilj zauzimanje gradova Al-Baba i Manbija, ali neće ići do grada Halepa, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Hajdemo u zajedničku borbu protiv terorističkih organizacija. Ali, Halep pripada narodu Halepa i moramo objasniti da kalkuliranje s Halepom ne bi bilo uredu”, rekao je u govoru u Ankari, prenosi Reuters.

Erdogan je to kazao nakon što su snage koje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada upozorile Tursku da ne napreduje prema njihovim pozicijama sjeverno i istočno od Halepa, jer će na takav korak biti uzvraćeno “odlučno i silom”.

Turska neće odstupiti od operacija u Siriji, poručio je ranije turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, nakon što je helikopter za koji se vjeruje da pripada snagama Sirijske vlade bombardirao položaje pobunjenika na sjeveru Sirije koje podržava Ankara.

Zauzimanje Al-Baba

Cavusoglu je rekao da snage lojalne sirijskom predsjedniku nastavljaju bombardirati sirijske pobunjenike umjesto snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Turske vojne operacije čišćenja granica od ISIL-a nastavit će se sve dok snage koje podržava ne zauzmu sirijski grad Al-Bab”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da će Turska preduzeti mjere ako bude napadnut irački grad Tal Afar.

Šiitske snage, koje su obučavali Iranci, prošle sedmice su objavile da će podržati iračke Vladine snage koje napreduju ka tom gradu 55 kilometara zapadno od Mosula.

Cavusoglu je izjavio da bi planiranu operaciju ponovnog preuzimanja sirijskog grada Raqqe iz ruku ISIL-a trebale izvesti lokalne snage i “da kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) ne bi trebale biti uključene u nju”.

Sjedinjene Američke Države na YPG gledaju kao na saveznika u borbi protiv ISIL-a, ali Turska ih smatra terorističkom organizacijom, zbog veza s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Cavusoglu ovo izjavio na konferenciji za medije u Ankari.

Izvor: Agencije