Erdogan: Turska nema aspiracije na tuđe teritorije

Erdogan je govorio na konferenciji o globalnom preduzetništvu u Istanbulu (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nema teritorijalne aspiracije u Siriji niti bilo gdje drugo u svijetu, javlja Anadolija.

“Operacije koje provodimo u Siriji imaju dva cilja. Prvi je da uklonimo terorističke prijetnje po Tursku, a drugi da u Siriji uspostavimo područje koje će biti sigurno, mirno i adekvatno za život izbjeglica koje trenutno borave u Turskoj. Već smo omogućili povratak stotina hiljada izbjeglica”, poručio je Erdogan danas na konferenciji o globalnom preduzetništvu u Istanbulu.

Erdogan je rekao da su krvoproliće nad nevinim ljudima i srušeni gradovi u Siriji jedna od posljedica podlih namjera i pogrešnih procjena globalnih političkih centara.

“Rat u Siriji traje već sedam godina i te imperijalističke sile nisu primile izbjeglice iz te zemlje. Turska je primila i brine o 3,5 miliona izbjeglica. Imperijalističke sile su došle, rekle ‘Aha, hemijski napad’ i izvele su napad. Stradala djeca iz Sirije dolaze u Tursku i ja vidim u kakvom su stanju. Ti drugi to ne vide nego samo ponavljaju da su intervenisali zbog hemijskog napada. Ja ih pitam: zašto su čekali hemijski napad? Zašto ne reaguju na masakre počinjene konvencionalnim oružjem, koje je donijelo deseterostruko više civilnih žrtava u Siriji. Zar je to pravda?”, poručio je Erdogan.

Turska zbrinjava sirijske izbjeglice

Ističući da o toj temi govori otvoreno i na svim međunarodnim sastancima, Erdogan je kazao da imperijalisti ne mare za te teme.

“Predlažem da postavimo temelje novog mira u svijetu u kojem neće biti nasumičnih bombardovanja. Oni samo govore o miru, ali kakav je to mir o kojem govorite nakon bombardovanja koja izvedete? Dajte da budemo iskreni”, poručio je Erdogan.

On je rekao da je Turska za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica dosad utrošila 31 milijardu dolara, a međunarodnu zajednicu kritikovao je zbog izostanka adekvatne podrške u tom procesu.

Američke administracije na čelu s bivšim predsjednicima Georgeom Bushom mlađim i Barackom Obamom, kao i ovu pod vodstvom Donalda Trumpa optužio je da nisu odobravale sredstva za predlaganu gradnju naselja u sigurnoj zoni u Iraku i Siriji, a da su lako odobravale milijarde i bilione dolara za bombe kojima su izvodili napade u tim zemljama.

Izvor: Agencije