Erdogan: Turska neće sudjelovati u sankcijama Iranu

Erdogan je naveo kako Turska samo želi da se riješe krize u regiji i uspostavi red i prosperitet (Arhiva)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da Turska neće sudjelovati u novim američkim sankcijama nametnutim iranskom naftnom i brodarskom sektoru zato što su one usmjerene “destabiliziranju svijeta”.

Turski predsjednik je izjavio da sankcije Iranu ne smatra ispravnim jer su usmjerene prema narušavanju ravnoteže u svijetu.

Govoreći na redovnom sastanku zastupnika u Parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja u Ankari, osvrnuo se na aktualna događanja.

SAD dopustio izuzeća najvećim kupcima

“Sankcije ne smatramo ispravnim jer su usmjerene prema narušavanju ravnoteže u svijetu. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom i diplomacijom. Ne želimo živjeti u imperijalističkom svijetu”.

Washington je sankcije obnovio, ali je dopustio izuzeća za države koje su najveći kupci, među njima i Turskoj, da privremeno nastave nabavljati iranske sirovine.

“Mi apsolutno nećemo pristati na takve sankcije. Kupujemo 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. Ne možemo pustiti naše ljude da se smrznu od hladnoće”, kazao je turski predsjednik, prenosi Hina.

Turska, članica NATO saveza, snažno ovisi o uvozu energenata iz susjednog Irana čime zadovoljava svoje energetske potrebe.

Iran je Turskoj jedan od glavnih dobavljača nafte zbog susjedstva, kvalitete sirovine i povoljne cijene.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je, također, ranije u utorak ponovno uvođenje sankcija Iranu, nazivajući potez Washingtona jednostranim, opasnim i nerazboritim.

‘Opasan potez SAD-a u Siriji’

Rekao je da bi se umjesto toga trebalo posvetiti dijalogu.

Američke sankcije Iranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015., u ponedjeljak su stupile na snagu.

Teheran najavljuje da će ih kršiti i nastaviti prodavati svoju naftu.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin je u intervjuu u utorak spomenuo privremeni period do prekidanja uvoza, koji bi trajao šest mjeseci. 

“Nećemo odustati od naših interesa jer su Sjedinjene Države nametnule ovoj ili onoj zemlji sankcije iz različitih razloga”, rekao je Kalin.

“Procijenit ćemo period od šest mjeseci, no nećemo kompromitirati svoja načela”, dodao je.

Na pitanje u vezi sa zajedničkim patrolama Sjedinjenih Američkih Država i kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije Erdogan je rekao: “Takvo nešto nije prihvatljivo i može dovesti do ozbiljnih negativnosti na granici”.

Izvor: Agencije