Erdogan: Turska neće stati dok ne otkloni prijetnje duž granice

Afrin, Turska, Vojnici
Erdogan je oštro kritikovao vlasti SAD-a zbog naoružavanja kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) u Siriji (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska neće stati sve dok ne ukloni sve “terorističke” prijetnje duž južne granice, uključujući i sirijski Manbij.

Osvrnuvši se na operaciju “Maslinova grančica”, koju turske snage provode s ciljem neutralizacije kurdskih snaga u pograničnom sirijskom pojasu, Erdogan je kazao da je od njezina početka neutralizirano ukupno 3.698 “terorista” i da se nastavlja sukladno planiranome.

Priopćio je da su “turske zračne snage gađale skrovišta i neutralizirale 38 pripadnika”, kako navodi, “PKK-a u iračkoj regiji Sinjar”.

“Počevši od Manbija, Turska je krenula i neće stati dok ne otkloni sve terorističke prijetnje koje vrebaju duž naših južnih granica. Stalno ponavljam: krenuli smo tim putem, a ako netko ima hrabrosti, neka nam se suprotstavi”, kazao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Erdogan očekuje jasan stav od Trumpa

Podsjetivši da su turske snage oslobodile od pripadnika kurdskih snaga centar grada Afrina, Erdogan je kazao da je Turska odmah preuzela brigu o školama i bolnicama i da želi čim prije stvoriti uvjete za miran život lokalnog stanovništva.

Turski predsjednik također je poručio da od američkog predsjednika Donalda Trumpa očekuje da pokaže jasan stav i prekine zbunjujuće izjave o politici prema Turskoj, koje su premašile sve mjere.

“Oni koji govore u ime Trumpa nisu ni svjesni težine svojih riječi”, poručio je Erdogan.

Erdogan je i u srijedu oštro kritizirao vlasti SAD-a zbog naoružavanja kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) u Siriji, koje službena Ankara smatra teroristima i sirijskim ogrankom PKK-a.

“Turska granica sa Sirijom duga je 911 kilometara, a s Irakom 350 kilometara. Pitanje je zašto se tamo doprema oružje. Budući da je s druge strane Turske, znači da ćete to upotrijebiti protiv Turske ili protiv Irana. Nema više opcija. U takvo nešto ne može ući s Rusijom jer bi to eskaliralo u Treći svjetski rat”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije