Erdogan: Turska neće dozvoliti napredovanje sirijske vojske

Sirija pokušava da dođe do teritorije tjerajući nevine i siromašne ljude prema našoj granici, rekao je Erdogan (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće dozvoliti sirijskim snagama da zaposjednu dodatne teritorije u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika, izvijestili su turski mediji.

Erdoganovi komentari uslijedili su pošto su sirijske snage stigle do zapadnog ulaza u pobunjeničko uporište Sarakeb u pokrajini Idlib na sjeveru, a Ujedinjeni narodi objavili da je više od pola miliona ljudi napustilo svoje domove od 1. decembra, zbog ofanzive, prenosi Tanjug.

“U ovom trenutku, Sirija pokušava da dođe do teritorije tjerajući nevine i siromašne ljude prema našoj granici”, rekao je Erdogan grupi novinara, prenose turski mediji.

“Nećemo Siriji pružiti priliku da dobije teritoriju”, istakao je turski predsjednik.

Ofanziva sirijske vlade

Osam turskih državljana nastradalo je u ponedjeljak u razmjeni granata sa sirijskim vladinim snagama u Idlibu.

Napad na turske vojnike uslijedio je tokom ofanzive sirijske vlade koja je od decembra napredovala ka posljednjem uporištu u zemlji, koje se proteže u provinciji Idlib i dijelovima obližnjeg Halepa.

 

Upozorio je Erdogan i da je napad na turske snage kršenje rusko-turskog dogovora o prekidu vatre u Idlibu i sirijskom režimu poručio da će snositi posljedice.

No, ipak ne želi jačati napetosti s Rusijom.

“U ovoj fazi nema potrebe započinjati velik sukob ili spor s Rusijom. S Rusijom imamo više strateških inicijativa”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije