Oglasi

Erdogan: Turska neće dopustiti stvaranje nove države u sjevernoj Siriji

Ankara želi spriječiti sirijske Kurde da ujedine svoje kantone u autonomnu regiju, ili još gore, u nezavisnu državu.
„Mi nikada nećemo dopustiti stvaranje takve vrste države“, rekao je ErdoganAP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da neće dopustiti stvaranje nove države u sjevernoj Siriji.

„Mi nikada nećemo dopustiti stvaranje takve vrste države“, rekao je Erdogan na sastanku Turskog odbora za međunarodne ekonomske odnose u Istanbulu.

Erdogan je također ponovio poziv za uspostavu  "sigurne zone, slobodne od terorizma" u sjevernoj Siriji radi sigurnosti turskih jugoistočnih pograničnih pokrajina.

Borbe za Al-Bab

Ankara je pokrenula vojnu operaciju 24. augusta u sjevernoj Siriji uglavnom s ciljem da spriječi sirijske Kurde da ujedine svoje kantone u autonomnu regiju, ili još gore, u nezavisnu državu, za koju Turska strahuje da bi je njena kurdska manjina mogla koristiti kao presedan za ostvarenje vlastitih ambicija. 

Turske snage i sirijski pobunjenici koji uživaju njihovu podršku u posljednje vrijeme se bore da preotmu sjeverni sirijski grad Al-Bab od ISIL-a, u operaciji za koju je Erdogan izjavio da je "skoro" privedena kraju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.