Erdogan: Turska neće biti ‘predjelo’ za izbore u Njemačkoj

Erdogan se zapitao kako će političari, koji ga kritiziraju tokom predizborne kampanje, moći da ga nakon izbora pogledaju u oči (EPA)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je pozvao Evropsku uniju da odluči da li želi da nastavi pregovore sa Turskom o članstvu u EU ili da ih okonča.

On je povodom nedavne debate njemačke kancelarke Angele Merkel i njenog protivnika na predsetojećim izborima Martina Schulza o tome kako da se ponašaju prema Turskoj, kazao da neće dozvoliti da Turska bude “predjelo” za izbore u Njemačkoj niti bilo kojoj drugoj državi EU-a, prenosi AP.

“Na Uniji je da preduzme naredni korak. Ili da održe obećanje i otvore poglavlje u pretpristupnom procesu ili moraju da kažu da ne žele da nastave razgovore sa Turskom. Ukoliko niste u mogućnosti da tolerirate turske odnose sa EU-om, izađite i recite i uradite ono što je neophodno”, rekao je Erdogan u obraćanju članovima svoje stranke.

Merkel i Schulz

Erdogan je apelirao na Turke koji žive u Njemačkoj da ne glasaju za stranke koje je opisao kao “turske neprijatelje”, aludirajući na stranke Angele Merkel (CDU) i Martina Schulza (SPD).

Istovremeno, on se zapitao kako će političari, koji ga kritiziraju tokom predizborne kampanje, moći da ga nakon izbora pogledaju u oči.

“Stil politike koja se kreće oko mene nije od koristi evropskim zemljama. Kako će oni sutra da me pogledaju u oči”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije