Erdogan: Turska ne priznaje nezakonitu aneksiju Krima

Petro Porošenko, Recep Tayyip Erdogan, Ukrajina, Turska
Turska potvrđuje stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji se u subotu u Istanbulu sastao s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, nakon sastanka je poručio kako Turska ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima te da će nastaviti jačati svoje odnose s Ukrajinom.

Erdogan i Porošenko sastali su se u palači Mabeyn u Istanbulu, prenosi Anadolija.

Nakon bilateralnog sastanka, održan je i Sedmi sastanak Vijeća za stratešku saradnju na visokoj razini Turske i Ukrajine.

Potom su Erdogan i Porošenko govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Nastavak jačanja odnosa

“Nastavit ćemo jačati naše odnose s Ukrajinom”, poručio je Erdogan nakon stastanka te dodao: “Ponovno smo naglasili da ne priznajemo i nećemo priznati nezakonitu aneksiju Krima.”

Erdogan je istaknuo kako je tijekom sastanka bilo govora i o sukobima na istoku Ukrajine, a u vezi s tim je ponovio stav Turske.

“Naša želja je da se sukobi na istoku Ukrajine što prije riješe mirnim i diplomatskim metodama”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je tijekom sastanka bilo govora i o regionalnim temama te naglasio kako je Turska snažno potvrdila svoj stav kada je riječ o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Ukrajine.

Jedna od tema o kojima se razgovaralo tijekom današnjih susreta je i borba protiv organizacije imama Fethullaha Gulena, koju službena Ankara okrivljuje za neuspjeli pokušaj puča 2016. godine, a Erdogan je kazao kako je Ukrajina kao prijateljska zemlje dala podršku Turskoj.

“Vjerujem da će se u idućem razdoblju naša suradnja nastaviti u kontekstu potpunog okončanja djelovanja FETO-a u Ukrajini”, poručio je Erdogan.

S Trumpom o situaciji na sjeveru Sirije

Na pitanje novinara u vezi s posljednjim telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, Erdogan je kazao kako je tijekom razgovora bilo riječi o situaciji na sjeveru Sirije.

“Naš cilj je da pripadnici terorističke organizacije PYD/YPG što prije napuste grad Manbij”, naglasio je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je kako je Sedmi sastanak Vijeća za stratešku suradnju na visokoj razini Turske i Ukrajine bio vrlo učinkovit.

Dodao je kako je tijekom sastanka bilo govora i o skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Izvor: Agencije