Erdogan: Turska ne može primiti novi migrantski val iz Sirije

'Turska je već zbrinula milione sirijskih izbjeglica i tako zaštitila cijelu Evropu', rekao je Erdogan (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja ne može primiti novi val migranata iz Sirije.

Na prijemu američkog ministra trgovine Wilbura Rossa u Ankari istakao je da je Turska već zbrinula milione sirijskih izbjeglica i tako zaštitila cijelu Evropu, ali je upozorio da više nije moguće očekivati da to učini i u slučaju novog izbjegličkog vala, koji prijeti zbog napada u sirijskom Idlibu, prenosi Anadolija.

Komentirao je i tursko-američki dogovor o uspostavljanju sigurne zone na sjeveru Sirije. Rekao je da je njegov prijedlog svojevremeno odbio bivši američki predsjednik Barack Obama, ali da je aktuelni američki predsjednik Donald Trump pozitivno odgovorio.

‘Neprihvatljivi potezi SAD-a’

Naglasivši da Turska insistira na tome da se regija istočno od Eufrata i do iračke granice očisti od “terorističke prijetnje YPG / PKK”, kazao je da je neprihvatljivo što SAD šalje hiljade šlepera pomoći u tu regiju i oružje koje, kako je dodao, u konačnici postaje prijetnja Turskoj.

“Od SAD-a očekujemo da bude uz nas u borbi protiv terorizma i nastojanju da uspostavimo sigurnu zonu za migrante”, rekao je Erdogan.

Također je kazao da je s Trumpom razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje i uspostavljanju slobodne trgovine između dvije zemlje.

Dodao je da će resorni ministri Turske i SAD-a uskoro početi raditi na tom planu.

“Želimo da više američkih kompanija ulaže u Tursku. Spremni smo im osigurati svu potrebnu podršku”, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije