Erdogan: Turska je pravna država a ne pleme

Turska ambasada u Washingtonu: 'Restrikcije se odnose na vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici' (Reuters)

Komentarišući odluku SAD-a o suspenziji izdavanja viza turskim državljanima, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je da je takav korak vrlo razočaravajući.

“Ova odluka je prije svega veoma, veoma razočaravajuća. Ustvari, razočaravajuće je da je ambasada u Ankari donijela ovakvu odluku i naredila njeno provođenje. Zvaničnici našeg Ministarstva vanjskih poslova su, nakon što su saznali za ovaj razvoj događaja, kontaktirali relevantne sagovornike kako bi poduzeli sve potrebne radnje”, rekao je Erdogan nakon sastanka u Kijevu s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Naglasio je da je Republika Turska, kako je rekao, pravna država, a ne pleme.

“Turska je pravna država. Nismo pleme, nismo plemenska država”, rekao je Erdogan.

Recipročne mjere Turske

Ankara je recipročnim mjerama odgovorila na odluku misije Sjedinjenih Američkih Država u Turskoj da obustavi rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u Turskoj u svim američkim diplomatskim objektima.

Turska je saopćila da će obustaviti izdavanje neimigrantskih viza Amerikancima, a agencija AFP navodi da su te restrikcije još oštrije jer se odnose na “vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici”, a ne samo na one koje se izdaju u diplomatskim predstavništvima u SAD-u.

Odluku o protivmjerama saopćila je Ambasada Turske u Washingtonu.

Misija SAD-a u Turskoj saopćila je u nedjelju da je obustavila rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora “preispitati” posvećenost Turske sigurnosti američkog diplomatskog osoblja.

Hapšenje zaposlenika konzulata

Agencija AP napominje da je Misija SAD-a ovu odluku donijela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj.

“Da bismo broj posjetilaca našoj ambasadi i konzulatima sveli na minimum dok traje procedura preispitivanja, obustavili smo odmah rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim diplomatskim objektima SAD-a u Turskoj”, navodi se u saopćenju.

Početkom prošle sedmice član osoblja američkog konzulata u Istanbulu uhapšen je na osnovu optužbi da je povezan s imamom Fethullahom Gulenom, koji godinama živi u egzilu u SAD-u, a koga Ankara krivi za prošlogodišnji neuspjeli pokušaj puča.

Washington je hapšenje člana američke diplomatske misije osudio kao neosnovano i štetno po veze između dvije saveznice u NATO-u, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije