Erdogan: Turska je jača od paralelnih mreža i terorista

Recep Tayyip Erdogan: Ministar odbrane SAD-a govori jedno, a glasnogovornik nešto sasvim drugo (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je “paralelna izdajnička mreža”, odnosno “teroristička organizacija FETO/PDY”, na čelu s Fethullahom Gulenom, nanijela veliku štetu Turskoj, prenosi agencija Anadolija.

On je govorio na ceremoniji u Kongresnom centru Halic u Istanbulu, organiziranoj povodom 65 godina od osnivanja fondacije Ilim Yayma Cemiyeti.

Govoreći o aktivnostima organizacije FETO/PDY, pokrete poznatiji kao Hizmet, turski lider je kazao kako je dobar dio pripadnika te organizacije danas u pritvoru, a neki od njih su pobjegli iz Turske.

‘Ocrnili su našu zemlju’

Erdogan je, također, podsjetio kako su zapadni mediji tokom nereda u parku Gezi u Istanbulu, prije tri godine, nastojali prikazati stanje kao da je u Turskoj došlo do građanskog rata.

“Pisali su kako ‘Turska podržava terorizam’. Nastojali su na svaki način ocrniti našu zemlju kada je u pitanju sloboda medija. Zar sve to danas ne rade i paralelne strukture? Nakon neuspjeha u Turskoj, medijski organi paralelnih struktura u nekim zapadnim zemljama pokrenuli su različite kampanje protiv naše zemlje”, rekao je te naglasio kako su dvostruki standardi prisutni kada je u pitanju terorizam.

“Mi kažemo – ‘PYD je teroristička organizacija’, ‘YPG je teroristička organizacija’. Ali, jako je interesantno kako ministar odbrane SAD-a govori jedno, a glasnogovornik govori nešto sasvim drugo. Kaže – ‘Mi YPG i PYD ne smatramo terorističkim organizacijama.’ O čemu se radi? Kada s njima razgovaramo govore jedno, a kada okrenemo leđa govore drugo. Ako je tako, ovaj narod će sam raditi svoj posao. Tu nema drugog rješenja.”

Erdogan je naglasio kako pripadnici Radničke partije Kurdistana, kao i paralelne strukture, unutar i izvan zemlje rade na štetu Turske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u subotu izjavio kako oni koji su zarobili Halep i koji ga bombardiraju trebaju znati kako će jednog dana Halep, kao i Mus, biti slobodan, javlja Anadolija.

“Ruski avioni, izdajnički avioni, okupatorski avioni, sirijski avioni su bombama zasipali bolnice i civile, bez obzira da li se radi o ženama i djeci”, rekao je on na centralnoj manifestaciji povodom 65. godišnjice oslobađanja Musa, grada na istoku Turske.

‘Šta vam je uradio narod Sirije?’

“Pitam one koji borave u Moskvi i one koji borave u drugim glavnim gradovima: šta vam je uradio sirijski narod? Zašto ga zasipate granatama? Šta ste htjeli od tih nevinašaca, od te djece koja, jedno uz drugo, ginu pod vašim granatama?” upitao je Davutoglu i od prisutnih tražio da se mole za slobodu Halepa.

Premijer Turske je dodao kako oni koji su izdali duh jedinstva u prošlosti i koji su diskriminirali, otuđili su narode jedne od drugih, dijeleći ih na “alevite, Kurde i Turke”.

“Oni koji imaju neke mračne namjere prema ovom podneblju ne žele jaku Tursku. Jer, Turska tiraninu kaže da je tiranin, a ugnjetavanom da je ugnjetavan. I Turska uvijek stoji na strani obespravljenih i potlačenih. Onima kojima su bitni interesi i moć u regiji nebitni su životi ljudi”, istakao je Davutoglu.

Izvor: Agencije