Erdogan: Turska i Iran da zaustave krvoproliće u regiji

Iran i Turska imaju veliku odgovornost, smatra Erdogan (Anadolija)

Turska i Iran moraju nesuglasice svesti na minimum, a zajedničke interese na maksimum, izjavio je u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

“Turska i Iran su važne zemlje na globalnom i regionalnom nivou. U tom smislu, moramo raditi zajedno kako bi prevazišli probleme koji potresaju regiju poput terorizma i sektaštva, ali i humanitarne krize koje proizlaze iz ovih problema”, kazao je Erdogan.

Zaustavljanje krvoprolića

“Nephodno je da naše zemlje budu vodeće u zaustavljanju prolijevanja krvi u cijeloj regiji, prvenstveno u Iraku i Siriji”, poručio je turski predsjednik, prenosi Anadolija.

Erdogan je naglasio da Turska i Iran, kako bi ojačale svoj politički dijalog, moraju svoje nesuglasice svesti na minimum.

“To je prije svega u korist naših zemalja. Ako budemo koračali na ovaj način, ako uspijemo da umjesto izvana, rješenja za naše probleme pronalaziti iz regije, vjerujem da ćemo brzo imati rezultate. Svjesni smo da po tom pitanju mi (u Turskoj i Iranu), kao dvije važne zemlje regije imamo veliku odgovornost”.

Izvor: Agencije