Erdogan: Turska će uskoro očistiti sve elemente ISIL-a u Siriji

Erdogan: 'Iz različitih dijelova islamskog svijeta i dalje se čuju vapaji potlačenih i ugroženih ljudi' (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će turske snage uskoro očistiti sve elemente oružane grupe Islamska država Irak i Levant koji su namjerno ostavljeni u Siriji i trenirani protiv Turske.

“Uskoro ćemo uspostaviti mir, sigurnost i stabilnost na istočnoj obali Eufrata, baš kao što smo to učinili i u drugim dijelovima Sirije”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Erdogan je nedavno najavio da će turske snage uskoro izvesti novu antiterorističku operaciju na istočnoj obali Eufrata, koja će biti uperena protiv pripadnika Jedinica narodne zaštite, krila Radničke partije Kurdistana (YPG / PKK).

“U tom kontekstu u kontaktu smo sa zemljama koje su vojno prisutne na terenu, posebno sa SAD-om i Rusijom”, rekao je Erdogan u obraćanju učesnicima skupa koji je u Istanbulu organizirao turski Crveni polumjesec.

Razgovori sa SAD-om i Rusijom

Rekao je da je Ankara imala pozitivne razgovore i s Washingtonom i s Moskvom.

U protekle dvije godine turske snage u dvije takve operacije, “Maslinova grančica” i “Štit Eufrata”, oslobodile su šire područje na sjeveru i sjeverozapadu Sirije.

PKK je organizacija koja je na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

PYD / YPG sirijski je ogranak PKK-a i trenutno drži pod okupacijom šire područje na sjeveroistoku Sirije, odnosno na istočnoj obali Eufrata.

Erdogan je izrazio žaljenje zbog činjenice da se iz različitih dijelova islamskog svijeta i dalje čuju vapaji potlačenih i ugroženih ljudi.

“Islamski svijet nije se uspio efikasno suprotstaviti krizama koje se događaju na većini njegove teritorije”, rekao je turski čelnik.

Izvor: Agencije