Erdogan: Turska će sudjelovati u napadu na Mosul

Turski vojnici uvježbavaju sunite i savezničke kurdske jedinice Pešmerge u iračkom kampu Bashiqa (EPA)

Turska je odlučna u tome da sudjeluje u planu koalicijskih snaga za oslobađanje iračkog grada Mosula od oružane grupe Islamska država Irak i Levant, te će implementirati “plan B” ako u to ne bude uključena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je u govoru u Konyi rekao kako će Turska u narednim danima svojim međunarodnim partnerima izraziti želju da sudjeluje u toj operaciji, no nije otkrio što podrazumijeva alternativna strategija.

Ankara je u sukobu s Bagdadom o tome ko bi trebao sudjelovati u napadu na Mosul koji će uz američku podršku započeti ovog mjeseca.

Turska strahuje da će sudjelovanje šiitskih milicija, na koje se iračka vojska u prošlosti oslanjala, izazvati sektaške sukobe i uzrokovati egzodus izbjeglica.

“Koalicijskim snagama ćemo prenijeti naš zahtjev i odlučnost da zauzmemo svoje mjesto u koaliciji u Iraku. Ako nas ne žele, na snagu će stupiti naš ‘plan B’. Ako Turska nije sigurna, nije niko u regiji”, rekao je Erdogan.

Abadi: Turska riskira pokretanje regionalnog rata

Turski vojnici uvježbavaju sunite i savezničke kurdske jedinice Pešmerge u iračkom kampu Bashiqa u blizini Mosula, te žele sudjelovati u sukobu.

Bagdad se protivi turskom vojnom prisustvu u sjevernom Iraku.

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je kako Turska riskira pokretanje regionalnog rata.

Njegova vlada je zatražila hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravilo o toj temi, a obje države su povukle svoje ambasadore.

“Pozvali ste nas u Bashiqu, a sad nam kažete da otiđemo. Oprostite, ali ja tamo imam rodbinu, ja tamo imam turkmensku i tursku braću koji su nas zamolili da dođemo i pomognemo”, istakao je Erdogan, dodavši kako mu je “žao, ali da neće otići”.

Turska državna novinska agencija Anadolija ranije je objavila će vojne jedinice koje su Turci trenirali u Bashiqi biti dio planiranog napada na Mosul, citirajući zvaničnike za koje tvrdi da su bili uključeni u pregovorima s SAD-om, kao i izvore u Iraku.

Očekuje se da će operacija započeti u narednim danima “ako ne bude nekih vanrednih okolnosti”.

Izvor: Agencije