Erdogan: Sukobi u Idlibu ugrožavaju tursko-ruski sporazum

Turska se nada sporazumu u okviru zajedničkog shvatanja situacije i posljednjih dešavanja u Idlibu, rekao je Erdoganov glasnogovornik (EPA)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom upozorio je da sirijska vlada krši primirje u pokrajini Idlib i ugrožava tursko-ruski sporazum o uspostavi demilitarizirane zone na tom području, saopćeno je  iz Erdoganova ureda nakon razgovora dvojice predsjednika.

Tema razgovora bili su napadi sirijskog režima na zapadnu pokrajinu Idlib koji bi mogli izazvati masovni egzodus iz te regije u kojoj živi oko tri miliona ljudi.

Erdogan je rekao Putinu da sirijski napadi na civile, škole i bolnice u Idlibu ne mogu biti protumačeni kao borba protiv terorizma, dodaje se u saopćenju.

Moguća humanitarna katastrofa

Porast nasilja u području Idliba, jednom od posljednjih velikih uporišta sirijskih pobunjenika, ugrozio je rusko-turski sporazum kojim je zaustavljena vladina ofanziva u septembru, prenosi Reuters. 

Nevladino udruženje Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćilo je da je sirijska vlada preuzala kontrolu nad nekoliko sela u južnom Idlibu.

UN je upozorio na humanitarnu katastrofu ako se borbe nastave.

Izvor: Agencije