Erdogan: Spremni smo ući u Manbij, koordiniramo s Rusima

Tel Tamer je 35 kilometara jugoistočno od Ras al-Aina (na slici), jedne od ključnih tačaka turskog napada (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako ne očekuje probleme s Rusijom, glavnim saveznikom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nakon što su trupe sirijskog režima razmještene na sjeveroistoku ove države.

“Neće biti problema u Kobaneu. Koordiniramo djelovanje s Rusima. Odlučni smo što se tiče Manbija. Tamo ćemo uskoro ući sa snagama opozicije”, rekao je on.

Kako prenosi AP, cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo, koje, kako je kazao Erdogan, ima sva imovinska prava.

Ranije je turska televizija javila kako se snage ove države pripremaju za operaciju u Manbiju i kako su se pozicionirale na obodu grada.

Sirijska vojska u Tel Tameru

Agencije su ranije prenijele, pozivajući se na sirijske državne medije, kako su jedinice sirijske armije ušle u grad Tel Tamer, na sjeveroistoku Sirije.

Kasnije Reuters objavio kako su sirijski vojnici ušli i u gradove Ain Issa i Tabqa, kao i u brojna obližnja sela.

Ovaj razmještaj se dešava nakon što je u nedjelju navečer zvanični Damask postigao dogovor s jedinicama koje predvode Kurdi i koje kontroliraju to područje o slanju vojske u ovaj dio Sirije kako bi se suprotstavili ofanzivi Turske.

Visoki kurdski zvaničnik Aldar Xelil rekao je kako je cilj „vanredne mjere“ uz nadzor Vladinog ključnog saveznika Rusije blokirati turske napade na granici.

„Prioritet je zaštititi granice od turske opasnosti“, rekao je on. 

Tel Tamer se nalazi na strateški važnom autoputu M4, koji se proteže od istoka ka zapadu Sirije.

U nedjelju su turske snage objavile kako su osvojile tu saobraćajnicu.

Trump naredio povlačenje

Također, Tel Tamer je 35 kilometara jugoistočno od Ras al-Aina, jedne od ključnih tačaka turskog napada.

Agencija AP navodi kako su stanovnici ovog grada, koji je blizu granice s Turskom, pozdravili dolazak sirijskih snaga, no nema detalja iz koje oblasti dolaze jedinice režima iz Damaska.

U ovoj velikoj promjeni saveznika, kako prenosi američka agencija, kurdske snage će se razmjestiti “rame uz rame” s Vladinim trupama duž sirijske granice.

To je saopćeno nekoliko sati nakon što su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država rekli kako će američke trupe napustiti sjever Sirije, zbog “haosa koji je izazvala turska ofanziva”.

Vojska na granici s Turskom

Prethodno je, kako podsjeća AP, predsjednik SAD-a Donald Trump naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici vidjeli kao izdaju.

Glas Amerike je, pozivajući se na kurdske zvaničnike, prenio kako će sirijska Vlada rasporediti vojnike uz granicu s Turskom, kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore s turskom vojskom.

“Kako bi napadi bili spriječeni, postignut je dogovor s Vladom Sirije, čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sjever i rasporedi svoje snage uz granicu s Turskom”, navodi se u saopženju Kurda te dodaje kako će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Izvor: Agencije