Erdogan spreman poslati vojne trupe u Libiju

Erdogan: 'Turska će koristiti prava koja proizlaze iz međunarodnog prava' (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je spremnost svoje zemlje da pošalje vojne snage u Libiju ako to zatraži legitimna vlada u Tripoliju, naglašavajući da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o pitanju podrške Moskve snagama penzionisanog generala Khalife Haftara.

Rekao je da Turska koristi svoja prava, koja proizlaze iz međunarodnog prava, kad je riječ o Memorandumu o razumijevanju u vezi s pomorskim razgraničenjem na Sredozemnom moru, potpisanom s Libijom.

Erdogan je u intervjuu za državnu televiziju TRT rekao da bi Turska i Libija mogle zajednički provoditi operacije istraživanja u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Dodao je da je grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu saopćio da je Ankara spremna otvoriti kanal dijaloga.

No, i pored toga, kazao je da protjerivanje libijskog ambasadora iz Grčke predstavlja međunarodni skandal te da će Atina platiti cijenu svojih poteza na međunarodnoj sceni.

Neće biti ‘okruživanja’ Turske

Poručio je da se sporazumom potpisanim s međunarodno priznatom libijskom vladom čuvaju prava dviju zemalja i da je tekst sporazuma upućen Ujedinjenim narodima.

Rekao je da je Memorandum o razumijevanju s Libijom o definiranju područja pomorske nadležnosti najjači odgovor na pokušaje Grčke i Kipra da okruže i izoliraju Tursku u istočnom Sredozemlju.

Također je rekao da će njegova zemlja nabaviti još jedan brod za bušenja i da će nastaviti istraživačke radove ne samo u Crnom moru nego i u Sredozemnom i međunarodnim vodama.

Dodao je da drugi međunarodni akteri ne mogu obavljati istraživanja i bušenja bez odobrenja Ankare na područjima koja je Turska definirala na osnovu sporazuma s Libijom.

“Južni Kipar, Egipat, Grčka i Izrael ne mogu graditi plinovod za transport prirodnog plina iz ove regije bez odobrenja Turske. Nećemo biti popustljivi u vezi s tim, a sve što radimo definitivno je u skladu s međunarodnim pomorskim pravom”, pojasnio je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije