Erdogan: Slušat će se turski narod, ne ‘Hans’ i ‘George’

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Erdogan je ponovno zaprijetio vraćanjem smrtne kazne, što bi definitivno označilo kraj pregovora (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu EU da bi Turska mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjelog državnog udara u srpnju, na još barem tri mjeseca.

U svom govoru u Istanbulu Erdogan je osudio EU nakon što je Europski parlament podržao u četvrtak neobvezujuću rezoluciju u kojoj se poziva na “privremeno zamrzavanje” pristupnih pregovora s Turskom zbog “neobuzdane” represije koja traje od neuspjela državnog udara u srpnju.

Erdogan je osudio poruku Turskoj “da se ne bori protiv terorizma”, kazavši kako je njegova zemlja gotovo svakim danom svjedokom terorističkih napada. 

“Ne boriti se protiv terorizma, znači predati mu se”, rekao je predsjednik Republike Turske.

Erdogan: Parlament i Vlada odlučuju o izvanrednom stanju

Također je ponovno zaprijetio da će vratiti smrtnu kaznu, što je odluka koja bi definitivno označila kraj pregovora s Ankarom, i rekao je da će po tom pitanju slušati turski narod, a ne “Hansa” i “Georgea”, navodeći dva česta europska imena.

Tijekom izvanrednog stanja u Turskoj uhićeno je najmanje 37.000 ljudi, što je izazvalo uzbunu u Briselu zbog razmjera čistki.

“Možda će izvanredno stanje biti produljeno za tri mjeseca, a nakon toga možda za još tri mjeseca”, kazao je.

“To je odluka koju će donijeti Vlada i parlament. Što vi imate s tim?”, poručio je Erdogan Europskom parlamentu, kako prenosi Hina.

Podsjetio je da je Francuska također uvela izvanredno stanje nakon što je pogođena nizom napada 2015. i optužio je Europski parlament za licemjerje.

‘Turska vodi novi rat za neovisnost’

Erdogan je poručio i da 90 godina nakon osnivanja Republike Turske, njegova zemlja ponovo vodi rat za neovisnost.

“Turska u posljednje tri godine prolazi kroz vatreni krug. Mi moramo dati pravo ime toj borbi. Mi vodimo novi rat za neovisnost, 90 godina nakon osnivanja Republike. Stanje u kojem se danas nalazimo je u pravom smislu te riječi, novi rat za neovisnost. Osim toga, ovaj rat nije samo na jednom frontu, vodi se na vojnom, političkom, diplomatskom, ekonomskom i društvenom planu”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Govoreći o borbi protiv organizacije FETO, poručio je kako će pripadnici te organizacije “platiti za svu štetu koju su nanijelu Turskoj”.

“Sve što zakon zahtijeva bit će učinjeno i oni će platiti cijenu. Platit će cijenu 238 poginulih i 2.193 ozlijeđenih u pokušaju puča. Platit će, isto tako, i cijenu ilegalnih aktivnosti uvezi s ispitom za prijem u javnu službu-“

Dodao je kako je 15. srpanj najdrskiji napad na Tursku u nizu napada na ovu zemlju u posljednje tri godine.

“15. srpnja nije pokušaj državnog udara unutarnjih dinamika Turske, nego pokušaj državnog udara bande koja je radila po nalogu vanjskih sila. Mi zbog toga za pokušaj državnog udara kažemo da je to bio je pokušaj okupacije”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije