Oglasi

Erdogan: Sjeverni Kipar ima pravo na naftu u istočnom Sredozemlju

Turski predsjednik upozorio je na prava kiparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Sredozemlju.
Nakon državnog udara 1974, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je interveniralaEPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je ponovo upozorio na prava kiparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Sredozemlju.

"Naši turski srodnici iz Sjevernog Kipra imaju pravo na ista prava kao i ljudi u južnom Kipru, posebno na pitanju kakvo je nafta u istočnom Sredozemlju. Posvećeni smo zaštiti naših turskih srodnika u Sjevernom Kipru, posebno u regijama koje su isključivo vezane za ekonomiju. Dakle, naše tek kupljene naftne bušotine i brodovi za istraživanje nalaze se u regiji. Zaštićeni su fregatama turskih oružanih snaga", rekao je Erdogan.

Nakon državnog udara 1974, koji je za cilj imao pripajanje Kipra Grčkoj, Ankara je morala intervenirati kao garant sigurnosti, prenosi Anadolija.

Diplomatski spor bez rješenja

Devet godina kasnije osnovana je Turska Republika Sjeverni Kipar.

Desetljećima je bilo niz pokušaja da se diplomatski riješi spor, ali su svi završeni neuspjehom.

Najnoviji razgovori, uz učešće zemalja garanta – Turske, Grčke i Velike Britanije – završeni su u Švicarskoj 2017.

Prvi turski seizmički brod, Barbaros Hayrettin Pasa, kupljen od Norveške 2013, istražuje Sredozemno more od aprila 2017.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.