Erdogan: Šeik Tamim je mlad i dinamičan lider koji je na strani siromašnih

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da je emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, jedan od vođa koji su inspirativno djelovali na njega, opisujući ga kao “mladog i dinamičnog lidera koji je na strani siromašnih zemalja”.

Odgovarajući na pitanje studenata o historijskim vođama koje su ga inspirirale, Erdogan je rekao: “Poslanik Muhammed (neka je Božiji blagoslov i mir na njega) primjer je idealnog vođe za mene. Također, tu su i lideri koji su ostavili traga u vremenima u kojima su živjeli. Naprimjer, osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk.”

Tokom sudjelovanja u programu “Svaki čovjek je jedan svijet” u organizaciji Univerziteta Bilkent u glavnom gradu Ankari dodao je da u “regiji Zaljeva živi šeik Tamim bin Hamad Al Thani, mlad i dinamičan lider, koji stoji na strani siromašnih država”.

Erdogan: U Evropi postoji kriza liderstva

“Kada pogledamo Evropu, trenutno ne mogu izdvojiti nekog lidera u pravom smislu te riječi”, dodao je. “Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder imao je liderske kvalitete i bio je iskren”, kazao je.

Naglasio je da u Evropi trenutno postoji ozbiljna kriza liderstva, vakuum liderstva, rekavši: “Ne mogu reći za nekog vođu da je primjer istinskog lidera u Evropi.”

Komentirajući scenarij povlačenja Turske iz pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, rekao je da se njegova zemlja “neće povući samoinicijativno”, osim ako Unija odbije prihvatiti njeno članstvo.

Dodao je da njegovoj zemlji više nije potrebna Evropska unija, jer je u stanju osigurati sve svoje potrebe u svim sektorima, od obrazovanja i zdravstva do odbrambene industrije.

Izvor: Agencije