Erdogan se tokom posjete Kataru sastao s emirom Al Thanijem

Nakon sastanka upriličena je radna večera (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u jednodnevnu zvaničnu posjetu Kataru, što je njegova prva inozemna posjeta od izbijanja pandemije COVID-19, jjavlja Anadolija

U okviru posjete sastao se s katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Sastanak dvojice čelnika koji je trajao skoro tri sata bio je zatvoren za medije. Nakon sastanka upriličena je radna večera.

Erdogana je ranije na aerodromu u Dohi dočekao katarski ministar odbrane Halid bin Muhammed Al Attiyah i drugi katarski i turski zvaničnici.

U delegaciji koju Erdogan predvodi u posjeti Kataru su i turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Hulusi Akar, šef Direkcije za komunikacije Fahretin Altun, glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin i šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan.

Erdogan hvalio katarskog šeika

U decembru prošle godine turski predsjednik je rekao da je emir Katara jedan od vođa koji su inspirativno djelovali na njega, opisujući ga kao “mladog i dinamičnog lidera, koji je na strani siromašnih zemalja”.

“Poslanik Muhammed (neka je Božiji blagoslov i mir na njega) primjer je idealnog vođe za mene. Također, tu su i lideri koji su ostavili traga u vremenima u kojima su živjeli. Naprimjer, osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk”, kazao je Erdogan.

Dodao je da u “regiji Zaljeva živi Sheik Tamim bin Hamad Al Thani, mlad i dinamičan lider, koji stoji na strani siromašnih država”.

Izvor: Agencije