Erdogan: SAD postao partner u krvoproliću

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Turski predsjednik bi se trebao sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je SAD, u trenutku kada se odlučio priznati Jerusalem za prijestolnicu Izraela, postao “partner u krvoproliću”.

“Odlukom da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela, SAD je postao partner u ovom krvoproliću. Saopćenje predsjednika [SAD-a Donalda] Trumpa nas ne obavezuje, niti obavezuje Jerusalem”, rekao je Erdogan u Ankari, prenosi Reuters.

Američki predsjednik je prošle sedmice objavio odluku Washingtona da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela i najavio premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u taj grad.

Nakon te odluke su izbili veliki protesti i sukobi na granici s Pojasom Gaze i širom Zapadne obale.

Osuda saveznika

Ta odluka je naišla na široku osudu međunarodne zajednice, pa čak nekih saveznika, koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regiji koja je već ispunjena nasiljem.

Problem statusa Jerusalema leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trumpov potez je široko shvaćen kao udruživanje s Izraelom.

Čak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalema i svetih mjesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podsjetio je ranije AP.

Izvor: Agencije