Erdogan: SAD nije ništa ispunio u Siriji i Iraku

Recep Tayyip Erdogan je kazao kako je Turska u poziciji da drugačije vrednuje Siriju i Irak (Getty Images)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako se koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, kada je riječ o Siriji i Iraku, bavi previše lokalnim stvarima, a ono što se trebalo uraditi još nije urađeno, prenosi agencija Anadolija.

Prvi čovjek Turske podsjetio je kako je protekle sedmice održano nekoliko sastanaka vojnih zvaničnika u vezi s planom “Obuči – opremi”, no da još uvijek nije odgovoreno na uslove koje je Turska postavila kako bi ušla u koaliciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Erdogan je kazao kako je Turska u poziciji da drugačije vrednuje Siriju i Irak.

Istakao je kako je potrebno intenzivirati procese u smjeru suzbijanja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, zabranu letova iznad Sirije, formiranje tampon zone te provedbe plana “Obuči – opremi”.

Nepromijenjen stav

Predsjednik Turske je naglasio kako međunarodna koalicija predvođena SAD-om još uvijek nije ispunila ništa od navedenog.

“Do sada smo prošli kroz period u kojem je samo bilo nekih naznaka i mogućnosti da bi se nešto moglo ostvariti, no dok se to ne dogodi stav Turske će ostati nepromijenjen”, pojasnio je prvi čovjek Turske u obraćanju novinarima u Ankari pred odlazak u Alžir.

Erdogan je rekao da je slična situacija i s Irakom, napominjući kako je 40 posto ove države okupirano.

On je kazao da se, ukoliko se ne ispune pobrojani uvjeti, dobar rezultat neće moći ostvariti ni u ovom području.

“I tamo je potrebno zabraniti letove, oformiti sigurnosnu zonu te provesti plan ‘Obuči – opremi’. Zaista do sada nije postignut neki pozitivan rezultat”, dodao je.

Izvor: Agencije