Erdogan: SAD izgubio ulogu posrednika na Bliskom istoku

Erdogan je naveo da potez SAD-a predstavlja nagradu Vladi Izraela (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da njegova zemlja ponovo odbacuje odluku Sjedinjenih Američkih Država o preseljenju njihove ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolija.

U okviru zvanične posjete Velikoj Britaniji on se obratio učesnicima skupa u Chatham Houseu, “think tank” organizaciji u Londonu.

Vlasti SAD-a za danas su najavile da će otvoriti ambasadu u Jerusalemu, koji je američki predsjednik Donald Trump ranije priznao za glavni grad Izraela.

“Još jednom odbacujemo tu odluku, koja krši međunarodne norme i rezolucije Ujedinjenih naroda”, rekao je Erdogan.

SAD zanemaruju pravo i pravdu

Turski predsjednik rekao je da je administracija SAD-a neprihvatljivim odlukama u Jerusalemu izgubila ulogu posrednika u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme vlastitu odgovornost i hitno zaustavi sve izraženiju agresiju Izraela u toj regiji.

Kako je prethodno izvijestio AP, Erdogan je u saopćenju objavljenom povodom te odluke SAD-a poručio da Amerika zanemaruje pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu.

Naveo je da taj potez SAD-a predstavlja “nagradu” Vladi Izraela uprkos tome što Izrael podriva napore za rješavanje višedecenijskog sukoba.

S druge strane, Palestinci se “kažnjavaju”, naveo je Erdogan.

“Historija i čovječanstvo nikad neće zaboraviti nepravdu koja je nanesena našoj palestinskoj braći”, rekao je on.

Sastanak s britanskim zvaničnicima

Erdogan je u obraćanju na skupu u Londonu komentarisao i druge regionalne i globalne teme.

“Ne možemo se oteti dojmu da se nalazimo u crnim danima, kakvi su bili uoči Drugog svjetskog rata”, poručio je.

Erdogan je u trodnevnu posjetu doputovao u nedjelju, a uskoro bi se trebao sastati s najvišim zvaničnicima Velike Britanije, uključujući i kraljicu Elizabetu II.

Izvor: Agencije