Erdogan sa Thacijem u Istanbulu

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio je fotografiju sa turskim predsjednikom na Twitteru, ali nije otkrio mnogo detalja sa satanka (Twitter)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan primio je danas u palati Vahdet u Istanbulu predsjednika Kosova Hashima Thacija, a fotografije sa sastanka objavljene su na Twitteru.

“Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na toploj dobrodošlici i produktivnom razgovoru o svim problemima koji se tiču dvije zemlje, bilateralnim vezama, regionalnim i globalnim problemima. Naše dvije nacije uživaju prijateljske veze i u budućnostima ćemo jačati partnerske odnose”, napisao je Thaci na Twitteru, no nije otkriveno više detalja sa sastanka.

Prije dvije sedmice turske vlasti su reagovale na odluku Kosova o osnivanju ambasade u Jerusalemu, u okviru sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, koji je potpisan u Washingtonu.

Kosovo se tim sporazumom obavezalo ambasadu otvoriti u Jerusalemu, a Izrael se zauzvrat obavezao priznati Kosovo.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “krajnje razočaranje” zbog takve odluke Kosova.

U saopćenju je navedeno da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopćenju iz Ankare je navedeno kako Turska smatra da Kosovo ne treba otvoriti ambasadu u Jerusalemu, ističući da bi to bilo kršenje međunarodnog prava i dodatna patnja palestinskom narodu čija je zemlja okupirana.

Istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine

Brojne odluke Ujedinjenih nacija navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i historijski status Jerusalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od strane drugih zemalja“, navodi se u saopćenju.

Istočni Jerusalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, što Izrael negira.

Srbija se Washingtonskim sporazumom također obavezala premjestiti ambasadu u Jerusalem, premda to ranije nije uradila niti jedna evropska država. Evropska unija zagovara uspostavu dvije države, Izraela i Palastine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom Palestine.

Izvor: Agencije