Erdogan: Rusija će se morati suočiti sa posljedicama

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a , upozorio je Rusiju da mora "u potpunosti poštovati" zračni prostor Turske (AP)

Rusija će se morati suočiti sa posljedicama ako se nastavi ponašati neodgovorno, upozorio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon što je Ankara saopćila da je još jedan ruski borbeni avion narušio turski zračni prostor u petak. 

On je novinarima rekao da je avion ruskih zračnih snagao upao u zračni prostor Turske, uprkos upozorenjima na engleskom i ruskom jeziku. 

“Ovo vidimo kao rezultat ruskih napora da kriza u regiji eskalira”, naveo je Erdogan, rekavši da ovaj incident prati i NATO, budući da je Turska članica ovog saveza. 

“Ako Rusija nastavi narušavati suverenitet Turske, morat će se suočiti sa posljedicama”, rekao je te dodao da “ovakvi neodgovorni potezi” Moskve ne doprinose globalnom miru. 

Naveo je i da je zabirnut zbog ruskih zračnih udara čija su meta civili u blizini turske granice sa Sirijom. 

“Očigledno je da ruske operacije u regiji nemaju veze sa protivterorističkim naporima i samo su napravljene da održe Assadov režim”, rekao je Erdogan. 

‘NATO stoji uz Tursku’

Istovremeno je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a , upozorio Rusiju da mora “u potpunosti poštovati” zračni prostor članica ovog saveza. 

“Ruska borbena letjelica narušila je turski zračni prostor jučer, uprkos ponovljenim upozorenjima turskih vlasti”, saopćio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da se “ponaša odgovorno” i da poštuje zračni prostor NATO-a. 

“Rusija mora poduzeti sve neophodne mjere da osigura da se takva kršenja ne ponove. Prethodni incidenti su pokazali koliko je takvo ponašanje opasno.”

“NATO stoji uz Tursku i podržava teritorijalni integritet naše saveznice”, zaključio je. 

Turska je saopćila u subotu da je ruski borbeni avion SU-34 narušio njen zračni prostor, zbog čega je ruski predstavnik u toj zemlji pozvan na razgovore u Ankaru.

Kako se dodaje, avion je letio 20 do 25 sekundi iznad turskog neba, u blizini jugoistočne provincije Gaziantep.

Odnosi Moskve i Ankare su veoma zategnuti otkad je 24. novembra Turska oborila ruski avion u blizni granice sa Sirijom, tvrdeći da je narušio turski zračni prostor uprkos upozorenjima prije toga.

Oba pilota iz oborenog ruskog aviona Suhoj-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom prema zemlji, pucali pobunjenici i ubili ga.

Izvor: Agencije