Erdogan: Reformama pravosuđa pokazujemo posvećenost članstvu u EU-u

Recep Tayyip Erdogan
Erdogan kaže da ovim reformskim dokumentom Turska izražava posvećenost procesu članstva u Evropskoj uniji (Anadolija)

Novi paket sudskih reformi u Turskoj pokazuje povećenost zemlje članstvu u Europskoj uniji unatoč “neispunjenim obećanjima”, kazao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ovim reformskim dokumentom, iako obećanja koja su nam dali nisu ispunili, izražavamo našu posvećenost punom procesu članstva u EU-u“, rekao je Erdogan u Kongresnom centru Bestepe, gdje je predstavio Strategiju za reformu pravosuđa, prenosi Anadolija.

“Vjerujemo da je završetak pregovaračkog procesa s EU-om, koji traje od 2005., unatoč svemu, za Europu važan barem koliko i za nas”, dodao je.

Turska je zahtjev za članstvo u EU-u podnijela 1987., a pregovori o pristupanju počeli su 2005.

Međutim, pregovori su zastali 2007. zbog prigovora administracije ciparskih Grka na podijeljenom otoku, kao i protivljenja Njemačke i Francuske.

Kazne kod kuće za ‘sitne’ zločine

Prema reformama pravosuđa, trudnicama, djeci i starijim osobama optuženima za sitne zločine bit će dozvoljeno da služe kazne kod kuće s pomoću elektronskog označavanja.

Erdogan je, također, naglasio da će reformski dokument povećati povjerenje građana u pravosuđe i osigurati predvidljivo okruženje za ulaganja.

Istaknuo je i da će reforma doprinijeti jačanju slobode izražavanja.

U ovogodišnjem izvješću Europske komisije o zemljama u procesu pridruživanja, predstavljenom u srijedu, piše da se Turska nastavila udaljavati od EU-a, uz ocjenu da su se pogoršali uvjeti u sudovima, zatvorima i gospodarstvu.

Iako Tursku i dalje smatraju bliskim saveznikom na polju sigurnosti, njezina kandidatura za pridruživanje EU-u zamrznuta je zbog “daljnjih ozbiljnih nazadovanja” u polju ljudskih prava, neovisnosti sudstva i stabilne ekonomske politike, navela je Komisija.

EK: Pregovori efektivno stigli do zastoja

To su sve područja koja EU smatra središnjima, prenijele su agencije.

“U turskom gospodarstvu nastavljeno je ozbiljno nazadovanje, što vodi prema dubljoj zabrinutosti u vezi s funkcioniranjem tržišne ekonomije u zemlji”, navedeno je u izvješću.

Zaključak je izvješća da se Turska nastavila udaljavati od EU-a i da su pregovori Unije i Turske “efektivno stigli do zastoja”.

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Faruk Kaymakci ocijenio je da izvješće EK-a nije točno procijenilo trenutačnu situaciju u toj zemlji te da nije moguće prihvatiti nepravične kritike.

“Turska će pažljivo uzeti u obzir konstruktivnu kritiku u izvješću”, rekao je Kaymakci.

Izvor: Agencije