Erdogan razgovarao s Trumpom i Merkel o situaciji u Siriji

Trump i Erdogan saglasni su da sirijski režim, Rusija i iranski režim moraju obustaviti ofanzivu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump založio se u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom za deeskalaciju nasilja na sjeverozapadu Sirije, gdje su u četvrtak navečer u napadu sirijskih snaga ubijena 33 turska vojnika.

Pozvao je sirijsku vladu, Rusiju i Iran da obustave ofanzive, saopćila je Bijela kuća, prenosi Tanjug.

“Trump je potvrdio podršku naporima Turske da se smiri situacija i izbjegne humanitarna katastrofa”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.

Dvojica čelnika saglasna su da “sirijski režim, Rusija i iranski režim” moraju obustaviti ofanzivu prije nego što civili budu ubijeni i raseljeni”, prenio je Reuters.

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika navodi se da su Erdogan i Trump razgovarali o sirijskom Idlibu i drugim regionalnim pitanjima.

Erdogan je ponovio odlučnost Turske da izmjesti snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvan područja definiranog sporazumom u Sočiju.

Predsjednik Turske također je podsjetio da su turske snage odgovorile na napad režimskih snaga u četvrtak navečer u Idlibu te ponovo izrazio odlučnost da je potrebno da područje u Idlibu utvrđeno prema sporazumu iz Sočija bude očišćeno od snaga Assadovih snaga, prenijela je Anadolija.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u međuvremenu je saopćio da je napade na turske trupe u Idlibu osudila i kancelarka Angela Merkel te pozvala na okončanje napada Assadovih trupa i njegovih saveznika.

Seibert je u pisanom saopćenju naveo da su kancelarka Merkel i predsjednik Erdogan u petak razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji u Idlibu.

Istakao je da su se Merkel i Erdogan složili da je u vezi s primirjem potrebno što prije postići novi dogovor te da je zbog toga potrebno u najkraćem roku početi nove političke pregovore.

Napomenuo je, također, da je Merkel prenijela solidarnost njemačke vlade Erdoganu u vezi s pružanjem humanitarne pomoći raseljenima u pokrajini Idlib.

Izvor: Agencije