Erdogan razgovarao s komandantima operacije u Siriji

Recep Tayyip Erdogan je putem video konferencije iz Državnog centra za koordinaciju informiran o događanjima na terenu (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa zapovjednicima Oružanih snaga Turske koji na terenu rukovode operacijom “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je od subote pokrenuta protiv pripadnika kurdskih snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant, javlja Anadolija.

Iz Erdoganovog kabineta je priopćeno kako je on, putem video konferencije iz Državnog centra za koordinaciju, informiran o događanjima na bojištu.

Erdogan je razgovarao i s guvernerima pograničnih provincija koje se nalaze uz granicu sa Sirijom.

U međuvremenu je turska vojska nastavila vojnu operaciju u sirijskom Afrinu, za koju navode kako su je pokrenuli “s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutraliziranja terorističkih elemenata Jedinice za zaštitu naroda [koju Turska smatra vojnim krilom Radničke partije Kurdistana] i ISIL-a, oslobađanja teritorija pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području”.

Poginuo turski vojnik

Potvrđeno je i da je u akcijama poginuo jedan turski vojnik.

Agencija AP podsjeća na sličnu prekograničnu operaciju, izvedenu 2016. godine, kada je Turska u Siriji izgubila više od 70 vojnika.

Kurdska Jedinica za zaštitu naroda ima podršku SAD-a, podsjećaju agencije.

Iz turske vojske je priopćeno da u operacijama uz turske vojnike sudjeluju i pripadnici Slobodne sirijske vojske.

Izvor: Agencije