Erdogan razgovarao s katarskim emirom Al Thanijem

Recep Tayyip Erdogan i Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani razgovarali su telefonom (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan o saradnji u borbi protiv širenja korona virusa razgovarao je u ponedjeljak s katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Al Thani razgovarali telefonom, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da su dvojica lidera razgovarala o nizu bilateralnih i regionalnih tema, kao i o saradnji u borbi protiv širenja korona virusa.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu.

Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju virusa COVID-19.

Prema podacima američkog Univerziteta “John Hopkins”, u svijetu je do sada korona virusom zaraženo više od 355.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je više od 15.400 oboljelih.

Smrtonosni virus se brzo širi

Prema podacima portala Worldometer, korona virusom je do sada u svijetu zaraženo 358.823 ljudi, a od posljedica zaraze preminule su najmanje 15.433 osobe.

Izliječeno je 100.658 osoba.

Epidemijom su najteže pogođene Italija, sa 5.476 smrtnih slučajeva, zatim Kina, sa 3.270 umrlih, Španija, sa 2.206 umrlih, te Iran, u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.812 ljudi.

Broj zaraženih koroina virusom u Kataru se, prema podacima Worldometer, popeo na 494.

Prema podacima ministara zdravstva Turske Fahrettina Koce, broj zaraženih korona virusom u toj zemlji je 1.256, dok je 30 zaraženih preminulo.

Izvor: Agencije