Erdogan: Putin mijenja mišljenje o Assadu

Putin i Erdogan su se posljednji put sreli 13. juna u Bakuu tokom razgovora na marginama Evropskih igara (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno mijenja mišljenje o potpunoj podršci Kremlja sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i postoji mogućnost „da digne ruke od njega“ u budućnosti, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Na pitanje da li bi Putin mogao biti nagovoren da ne podržava Assada, Erdogan je rekao kako smatra da je njegov sagovornik bio „više pozitivan“ tokom razgovora oči-u-oči u azerbejdžanskom glavnom gradu Bakuu u junu, te u telefonskim razgovorima nakon tog susreta, prenosi AFP.

„Putinov trenutni stav prema Siriji je sve više ohrabrujući nego ranije“, izjavio je turski lider grupi novinara na njegovom predsjedničkom avionu kada se vraćao sa putovanja u Aziji.

„On više nije mišljenja da će Rusija podržavati Assada do kraja. Vjerujem da on može odustati od Assada“, dodao je Erdogan, a citirali su ga dnevni listovi Daily Sabah i Sabah.

Turska i Rusija nalaze se na suprotnim stranama kada je riječ o krizi u Siriji. Ankara je jedan od najžešćih kritičara Assada, dok je Moskva jedan od njegovih nekoliko preostalih saveznika.

Dva fronta

Putin i Erdogan su se posljednji put sreli 13. juna u Bakuu tokom razgovora na marginama Evropskih igara u azerbejdžanskoj prijestolnici.

Odnosi između Turske i Rusije u proteklim mjesecima postali su sve jači.

Ruske relacije sa Zapadom su na najnižem nivou od Hladnog rata, dok je turska kandidatura da se pridruži Europskoj uniji u blokadi.

Analitičari smatraju da su Moskva i Ankara uspjeli odložiti sporove o ratu u Siriji i ruskoj aneksaciji dijela Ukrajine kako bi radili na širim temama.

Preciznije, Rusija i Turska su se dogovorile da počnu raditi na novom gasovodu ispod Crnog mora.

No, izvještaji iz proteklih dana nagovještavaju da je projekat Turski tok u problemima zbog spora oko cijene koju Turska treba da plati za ruski gas.

Izvor: Agencije