Erdogan: Proizvodit ćemo S-400 zajedno s Rusijom

'S Rusijom se razgovaralo i o sistemu S-500', rekao je turski predsjednik (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da nema nikakvih problema u vezi s planiranom kupovinom ruskih raketnih sistema zemlja-zrak S-400 i da se s Rusijom razgovaralo i o sistemu S-500, objavili su turski mediji, prenosi Reuters.

Navedeno je da je Erdoğan to kazao novinarima u avionu prilikom povratka s putovanja u Ukrajinu i Srbiju.

List Habertürk naveo je da je turski predsjednik kazao da neće biti zajedničke proizvodnje u prvoj fazi nabavke S-400, ali da bi se u drugoj fazi to moglo promijeniti.

Odustanak od kupovine

“Ako Bog da, preduzet ćemo korake ka zajedničkoj proizvodnji”, citirao je Erdoğana ovaj dnevnik.

Ministar vanjskih poslova Turske izjavio je početkom sedmice u intervjuu dnevniku Akşam da bi Ankara mogla odustati od kupovine S-400 ako ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

On je rekao da Turska nije obaviještena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode ovaj sistem protivzračne odbrane, prenio je TASS.

“(Predsjednik Rusije Vladimir) Putin rekao nam je da možemo preduzeti korake ka zajedničkoj proizvodnji, tehnologija je ključna”, rekao je Mevlüt Çavuşoğlu i dodao da bi Turska, “ako ruski stav bude negativan, mogla postići sporazum s nekom drugom zemljom”.

Izvor: Agencije