Erdogan produžava vanredno stanje u Turskoj

Recep Tayyip Erdogan kaže kako možda ni 12 mjeseci vanrednog stanja neće biti dovoljno za Tursku (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako su tri mjeseca vanrednog stanja nedovoljna za potpuno eliminiranje, kako je rekao, ogranaka terorističke organizacije u toj zemlji.

“Potrebno je vremena da se iz ove države eliminiraju svi ogranci terorističkih organizacija. Stvar je toliko duboka i zapetljana i vidljivo je da tri mjeseca nisu dovoljna za to. Zbog toga smo na jučerašnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost predložili da se vanredno stanje produži na još tri mjeseca”, rekao je on u Ankari.

Erdogan je kazao kako možda ni dvanaest mjeseci vanrednog stanja neće biti dovoljno za Tursku, prenosi agencija Anadolija.

“U Francuskoj ste imali prvo tri mjeseca, pa onda još tri mjeseca, i sada još šest mjeseci [vanrednog stanja]. Znači, vanredno stanje od godinu dana. Da li svijet pita Francusku: ‘Zašto ste proglasili jednogodišnje vanredno stanje?’ Ministrima [u Turskoj] govore kako ‘vanredno stanje od godinu dana nije dobro za Tursku. Nemojte slučajno produžiti više od ova tri mjeseca.’ Polako, budite strpljivi, možda ni 12 mjeseci neće biti dovoljno”, poručio je turski predsjednik.

Neuspjeli puč 15. jula

Erdogan je izjavio kako je vanredno stanje u Turskoj usmjereno ka aktivnijoj borbi protiv organizacije Fethullaha Gulena i Radničke partije Kurdistana.

“Vanredno stanje u potpunosti je usmjereno ka aktivnijoj borbi protiv terorističkih organizacija FETO i PKK. U tom smislu, ne slažem se s tvrdnjama prve opozicione partije da se ‘stvari koje se rješavaju tokom vanrednog stanja mogu riješiti i unutar standardne parlamentarne procedure’”, poručio je Erdogan.

Da je pokušaj državnog udara 15. jula zapravo bio pokušaj okupiranja posljednjeg dijela teritorije njegove zemlje.

“S obzirom na siluete koje se nalaze iza projekta i namjeru u slučaju da je pokušaj državnog udara bio uspješan, 15. juli je pokušaj okupiranja posljednjeg dijela naše teritorije, od koje je u periodu između 1912. i 1923. godine ostao samo peti dio. Narod nije dozvolio da preuzmu našu teritoriju”, poručio je Erdogan. 

Ankara za neuspjeli puč izveden 15. jula krivi sljedbenike imama Gulena, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Organizacija koju Ankara zove FETO tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

U Turskoj su intenzivirane istrage o toj mreži, protiv koje je već pokrenut niz sudskih postupaka.

Izvor: Agencije