Erdogan prihvatio ostavku Davutoglua

Erdogan je prihvatio ostavku Vlade na čelu sa Davutogluom tokom jednosatnog sastanka u predsjedničkoj palati (Getty Images)

Turski premijer Ahmet Davutoglu, podnio je danas ostavku, što je proceduralni potez poslije parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, ali će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada, saopćila je danas kancelarija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan je prihvatio ostavku Vlade na čelu sa Davutogluom tokom jednosatnog sastanka u njegovoj palati u Ankari, koji je zakazan kako bi predsjednik i premijer Turske razgovarali o budućnosti Vlade nakon nepovoljnih rezultata izbora po vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

Ta stranka, na čelu sa Davutogluom, je na izborima održanim proteklog vikenda izgubila većinu u Parlamentu, uslijed čega će morati ili formirati koalicionu vladu sa jednom od opozicionih stranaka, što bi moglo potrajati nekoliko sedmica, ili pokušati da vlada sama kao manjinska vlada, prenosi agencija Reuters.

Nezvanični rezultati

Očekuje se da će Erdogan zvanično ovlastiti Davutoglua da formira novu vladu nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora, što će se možda dogoditi tek sljedeće sedmice, procjenjuje britanska agencija.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima, AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom tijelu, osvojivši 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (CHP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore iz 2011. godine, i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mjestu sa osvojenom podrškom od 13,1 posto birača i 80 poslaničkih mjesta.

Voljni pregovarati

Erdogan je u prvoj pisanoj izjavi primio rezultate na znanje pomirljivim tonom, koji je odudarao od tona njegove predizborne kampanje, i pozvao političke stranke da postupaju “odgovorno”, kako bi očuvale “stabilnost” zemlje, prenosi Hina.

Predsjednik države se zauzeo i za koalicijsku vladu, ocijenivši da izbori nijednoj stranci ne daju mandat da “sama sastavi vladu”.

Tri opozicione stranke su prije izbora odbijale mogućnost koaliranja s AKP-om, ali nagađanja su već počela.

Nekoliko članova aktuelne Vlade i čelnika AKP-a rekli su u ponedjeljak da su voljni pregovarati.

Ako se za 45 dana ne sastavi vlada, Erdogan može raspustiti Parlament i raspisati nove izbore.

Izvor: Agencije