Erdogan preuzeo predsjednički mandat od Gula

Polaganjem zakletve pred Velikom narodnom skupštinom Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak zvanično stupio na dužnost predsjednika države.

Dosadašnji predsjednik Abdullah Gul je nakon toga Erdoganu predao dužnost predsjednika Turske, javlja Anadolija.

Gul je istakao kako vjeruje da će “novi predsjednik Turske nastaviti s napretkom koji zemlja ostvaruje”.

Erdogan je poručio kako je direktnim izborom predsjednika Turska ušla u novu eru.

“Činjenica da je turski narod prvi put izabrao predsjednika države je više od jedne tehničke izmjene. To je kraj jedne ere ove zemlje. Danas je okončana era stare Turske. Sada je era nove Turske”, kazao je Erdogan.

Dosadašnji premijer Turske Erdogan na prvim direktnim predsjedničkim izborima održanim 10. augusta, izabran je za 12. predsjednika Republike Turske.

Gul je kazao da je na predsjedničkoj funkciji bio proteklih sedam godina i zahvalio se svim gostima na prisustvu svečanoj primopredaji.

“Današnja ceremonija ima još jednu važnu odliku. Uvaženi Recep Tayyip Erdogan je direktno od naroda izabran za 12. predsjednika zemlje, a mi smo proteklih više od 40 godina zajedno radili kao prijatelji i kolege. Skoro pola vijeka smo zajedno. Takvom prijatelju predajem dužnost. Jedan sam od onih koji su se izbliza uvjerili u njegove liderske sposobnosti, volju za služenje narodu, ljubav prema domovini i narodu i povjerenje naroda koje uživa”, kazao je Gul.

Zajedno 40 godina

Podsjetivši da je zajedno s Erdoganom prije 14 godina osnovao zajedničku stranku, Gul je rekao da je proteklih 12 godina vlasti te stranke bio najsvjetliji period zemlje.

“Još jednom želim iskazati svoje uvjerenje u bolju budućnost naše države i naroda. Uvaženi predsjedniče, prijatelju, dozvoli da ti još jednom čestitam”, kazao je Gul.

Ranije je, nakon stupanja na dužnost predsjednika Turske i polaganja predsjedničke zakletve u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, Erdogan imenovao dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua mandatarom za sastav nove vlade.

Davutoglu je u srijedu izabran za novog vođu vladajuće Partije pravde i razvoja.

Erdogan je 10. augusta pobijedio na prvim direktnim izborima za predsjednika Turske, zbog čega je morao podnijeti ostavku na mjesto premijera i vođe stranke, jer, prema turskom Ustavu, predsjednik države mora prekinuti veze s političkim strankama kada bude izabran.

Erdogan je izjavio kako su “glavni principi turske vanjske politike mir, solidarnost i prosperitet”.

Odlučno ka Evropskoj uniji

“Turska se ne miješa u unutrašnje poslove u bilo kojoj zemlji, niti ima takve namjere”, rekao je.

Novi predsjednik je poručio kako će Turska nastaviti još odlučnije koračati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ceremoniji polaganja predsjedničke zakletve je prisustvovalo 14 predsjednika, osam premijera, veliki broj ministara i drugih predstavnika vlada, kao i drugih zvanica, javlja Anadolija.

Iz zemalja regije, ceremoniji polaganja zakletve prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Najavljen je i dolazak predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, koji je zbog krize u zemlji, otkazao posjetu, katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija, predsjednika Bugarske Rosena Plevnelijeva, predsjednika Somalije Hasana Mahmuda, premijera Rumunije Victora Ponte, premijera Pakistana Nawaza Sharifa i predsjednika Jordana Abdullaha Ensoura.

Erdogan, koji već deceniju dominira turskom političkom scenom, odlučio je da je njegov nasljednik na mjestu premijera i lidera stranke bude doskorašnji šef diplomatije Davutoglu.

Funkcija predsjednika Turske je uglavnom ceremonijalna, ali je Erdogan ranije najavio da će koristiti i ovlaštenja koja predsjednici ranije nisu koristili, kao što su zakazivanje i predsjedavanje sastancima kabineta.

Borba protiv ‘paralelne države’

Najavio je i da će podržati Davutoglua u borbi protiv “paralelne države”, koju krivi da je kovala zavjeru protiv njega korupcijskim skandalom početkom godine, kao i u poticanju mirovnog procesa s kurdskom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao i da će prioritet nove vlade biti usvajanje novog Ustava.

Po izboru za vođu AKP-a, Davutoglu je u srijedu rekao da je članstvo Turske u EU strateški cilj njegove zemlje, kome će odlučno težiti, kao i da će vanjska politika te zemlje ostati višestrana.

Davutoglu je kazao da je zemlji potreban novi ustav, s liberalnim karakteristikama, te da će on i predsjednik Erdogan vršiti dužnost zajedno, bez razmirica.

Izvor: Al Jazeera i agencije