Erdogan: Preseljenje Armenaca nije genocid, već bolan događaj

Recep Tayyip Erdogan: Preseljenje Armenaca niti je genocid, niti velika katastrofa (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u subotu, komentirajući odluke nekih od parlamenata evropskih država kojima se događaji iz 1915. godine karakteriziraju kao “genocid nad Armencima”, poručio kako preseljenje Armenaca “niti je genocid, niti velika katastrofa”, već “bolan događaj, koji se desio u vrlo teškim okolnostima”.

On je u Ankari govorio na sastanku njegove vladajuće Partije pravde i razvoja – AKP, a tom prilikom se dotakao aktuelnih događanja u državi, s posebnim osvrtom na lokalne izbore. koji su održani u Turskoj 31. marta, prenosi Anadolija.

“Svaki izbori su test, borba i svođenje računa. Mi smo, hvala Bogu, iako ne u potpunosti, u većinskoj mjeri test na izborima 31. marta uspješno prošli. Iz ove borbe smo uspjeli izaći čistog lica i još jednom dobiti povjerenje naroda”, kazao je Erdogan te dodao kako je “AKP na nivou Turske osvojio 44,4 posto glasova”.

Naglasio je kako je turski narod na lokalnim izborima, od ukupno 1.389 općina u cijeloj zemlji, 758 povjerio AKP-u.

Pobjede po općinama

Turski predsjednik je podvukao kako ova stranka nije izgubila izbore ni u Istanbulu, niti u glavnom gradu Ankari, a te riječi potkrijepio je činjenicom kako je AKP od 39 istanbulskih općina pobijedila u 24, odnosno 25, ako se uzme u obzir i jedna općina koju je dobila Partija nacionalnog pokreta – MHP, koja je s AKP-om na izborima nastupila u okviru Narodne alijanse.

Dodao je kako je, kada je riječ o Ankari, od 25 općina u sastavu glavnog grada Narodna alijansa pobijedila  u 22, od čega AKP u 19, a MHP u tri općine.

Kada je riječ o izborima u Istanbulu, Erdogan je iznio kritike na račun opozicione Republikanske narodne partije – CHP, kazavši kako ova partija nije pokazala zrelost i poštovanje volje naroda te kako je pala na ispitu kada je riječ o korištenju demokratskih prava.

Dodao je kako je CHP izvadio žalbeni proces nakon izbora iz pravnog okvira te pokušao baciti sjenu na njega.

“Na osnovu naše borbe, u Istanbulu smo uspjeli od krađe spasiti blizu 15.000 naših glasova, što jasno pokazuje koliko je naša žalba bila na mjestu. Zamislite, razlika u glasovima za gradonačelnika je bila 30.000, a pala je na 13.000, ona će sigurno biti još manja, jer proces još traje. Ovdje je riječ o organiziranom djelovanju. Dokazi koje imamo to potvrđuju”, rekao je Erdogan.

Borba protiv terorizma

Dotakao i pitanja u vezi s odlukama koje posljednjih dana donose neki od parlamenata evropskih država, a kojima se događaji iz 1915. godine karakteriziraju kao “genocid nad Armencima”.

“Preseljenje Armenaca niti je genocid, niti velika katastrofa, već jedan bolan događaj, koji se desio u vrlo teškim okolnostima. Da smo se prema Armencima odnosili na način kako to neki tvrde, danas ne bi bilo moguće govoriti o milionima Armenaca koji žive na području od Evrope do Amerike, od sjeverne Afrike do Kavkaza”, kazao je lider Turske.

Govoreći o borbi protiv terorizma, poručio je kako njegova zemlja odlučno nastavlja poduzimati konkretne korake na tom planu.

“Nastavit ćemo s koracima ka potpunom čišćenju terorista u Siriji, ali i odmah se pojačati s [ruskim protivraketnim sistemom] S-400 i drugim sigurnosnim sistemima”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije