Erdogan predložio trgovinu bez dolara

Recep Tayyip Erdogan: Neke zemlje pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je potrebno smanjiti ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini, prenosi agencija Anadolija.

“Predlažemo da trgovinu vršimo u vlastitim valutama, umjesto u američkim dolarima”, kazao je on tokom obraćanja na šestom samitu Vijeća za saradnju turkijskih zemalja, koji se održava u Kulturom centru Ruh Ordo u Kirgistanu.

Erdogan je, također, upozorio kako sva dešavanja nalažu da Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv organizacije koju predvodi imam Fethullah Gulen i koju zvanična Ankara tereti da je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u Turskoj.

‘Prijetnje, pritisci i ucjene’

On je naglasio da je Gulenov pokret “širom svijeta organizirao svoju terorističku strukturu pod plaštom obrazovnih ustanova”.

Dodao je kako Turska vodi odlučnu borbu i protiv “drugih terorističkih organizacija”, kao što su oružana grupa Islamska država Irak i Levant i Radnička partija Kurdistana.

Erdogan je kazao kako se međunarodne norme i principi grubo krše na međunarodnoj sceni.

“Neke zemlje, umjesto da međunarodne probleme rješavaju diplomatijom i dijalogom, pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Ograničavanje trgovine, nametanje carina i sankcija te druga slična sredstva bi mogla beznačajnim učiniti sporazume koji su plod dugogodišnjeg rada”, naveo je.

Na samitu učestvuju i domaćin samita, kirgistanski predsjednik Soronbaj Jenbekov, te predsjednici Azerbejdžana i Kazahstana, Ilham Alijev i Nursultan Nazarbajev.

Počasni gost samita je Uzbekistan, kojeg predstavlja predsjednik te zemlje Šavkat Mirzijojev, a zemlja posmatrač je Mađarska, čiju delegaciju predvodi premijer Viktor Orban.

Jačanje saradnje zemalja turkijskog govornog područja glavna je tema samita, a prilika će to biti i za niz bilateralnih razgovora na marginama centralnog događaja.

Turski predsjednik je kazao da Vijeće turkijskih zemalja ne okupljaju samo zajednički jezik, historija i kultura, već i želja za izgradnjom sigurne i prosperitetne budućnosti.

Zajednička historija, jezik, identitet i kultura

“Jačanje našeg jedinstva je uvjet sa širenje naše perspektive, činjenje uspješnih razvojnih iskoraka i efikasno rješavanje problema sa kojima se suočavamo”, poručio je Erdogan.

Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009. godine, a u radu se oslanja na zajedničku historiju, jezik, identitet i kulturu zemalja koje okuplja.

Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje saradnje i solidarnosti među članovima, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije