Erdogan pozvao Rusiju i SAD da održe obećanje

Turski predsjednik poručio je da su pripadnici YPG-a još u Tal Rifaatu i dalje ka istoku, u Ras al-Aynu, što nije u skladu s postignutim dogovorom (EPA)

Turski predsjednik pozvao je danas Rusiju i SAD da održe obećanje i osiguraju da se kurdski borci povuku iz pograničnih oblasti s Turskom.

Recep Tayyip Erdogan tvrdi da su kurdski borci i dalje prisutni u nekoliko područja, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je predsjednik Turske rekao i da su turski vojnici meta napada pojedinih kurdskih boraca u Siriji, poručivši da Turska “neće biti samo posmatrač” tih napada.

AP napominje da je Erdogan to izjavio u vrijeme druge zajedničke patrole turskih i ruskih vojnika na sjeveroistoku Sirije, prema sporazumu postignutom s Moskvom.

Erdogan je rekao da su borci Jedinica narodne zaštite (YPG) i dalje u Tal Rifaatu, i dalje ka istoku, u Ras al-Aynu.

Sastanak s Trumpom

Novinarima je izjavio da će odlučiti hoće li se u Washingtonu ovog mjeseca sastati s Donaldom Trumpom, kako je planirano, poslije telefonskog razgovora s američkim kolegom.

Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin postigli su ranije dogovor da se kurdski borci koje Ankara smatra teroristima “potpuno” povuku sa svojih položaja na turskoj granici na sjeveroistoku Sirije.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira” na tom području, koja je privremeno zaustavljena, ističući da njom žele pomjeriti pripadnike kurdske vojske s pograničnog pojasa i to područje osloboditi za smještaj izbjeglica koje su u Turskoj.

Turska je operaciju pokrenula nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump povukao američke trupe sa sjeveroistoka Sirije.

Izvor: Agencije