Erdogan pozvao na jedinstvo, opozicijske stranke formirale savez protiv njega

Mi pred narod izlazimo sa onim što smo napravili, ističe Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u turskom gradu Kayseriju kako ga punih 40 godina nisu uspjeli spriječiti da zajedno sa narodom korača na putu pravde, te kako to neće uspjeti ni na izborima 24. juna.

Erdogan se obratio okupljenim građanima na kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP) u gradu Kayseriju, te se osvrnuo na predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore, koji će u Turskoj biti održani 24. juna.

“Mi pred narod izlazimo sa onim što smo napravili. Ne znam s čim će se pred narod pojaviti opozicija?”, rekao je Erdogan, te dodao: “Erdogana punih 40 godina nisu spriječili da na putu pravde korača zajedno sa narodom, neće to uspjeti ni na izborima 24. juna”.

U Turskoj su čelnici četiri opozicione stranke objavili da su formirali politički savez uoči izbora, sa ciljem da on predstavlja razuman izazov Erdoganovom AKP-u.

‘Savez nacije’

Navodi se da je poslanik glavne opozicione turske Republikanske narodne partije Bulent Tezcan objavio formiranje “saveza nacije”.

AP navodi da je njegova stranka udružila snage sa novoosnovanom Dobrom partijom, Partijom sreće i Demokratskom partijom, kako bi pokušali da oslabe 16-godišnju dominaciju Erdoganove stranke u parlamentu.

Navodi se da će ove četiri stranke izabrati sopstvene kandidate koji će se suprotstaviti Erdoganu na predsjedničkim izborima, a kao savez će nastupiti na parlamentarnim izborima, koji su zakazani istog dana.

Republikanska narodna partija (CHP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je jučer poslanika Muharrema Incea za protivkandidata turskom predsjedniku Erdoganu na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

AP navodi da je Ince na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske.

CHP nikada nije pobijedio Erdogana

Ince je, da bi simbolično pokazao da bi kao predsjednik države bio neutralan, skinuo s odjeće značku CHP-a i umjesto nje zakačio značku sa turskom zastavom.

“Mi ćemo uspostaviti pravdu. Bit ćemo nepristrasni. Bit ćemo nezavisni”, kazao je Ince, optuživši Erdogana za podrivanje demokratije.

Reuters podsjeća da CHP nikada nije pobijedio Erdogana na izborima.

Ince je poslanik turskog parlamenta od 2002., gdje zastupa interese rodnog grada Yalove na zapadu zemlje i da je ovaj 54-godišnji bivši nastavnik fizike žestok kritičar Erdogana i njegove vladajuće Partije pravde i razvoja.

Prema navodima agencija, najveći izazov po Erdogana možda ipak neće biti Ince i CHP, već bivša turska ministrica unutrašnjih poslova Meral Aksener.

Ona je prošle godine osnovala nacionalističku Dobru partiju (Iyi) nakon raskida sa Partijom nacionalističkog pokreta, koja podržava Erdogana.

Parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj, prvobitno planirani za novembar 2019., pomjereni su više od godinu dana unaprijed i zakani za 24. juni ove godine.

Izvor: Agencije