Erdogan pozvao na formiranje koalicione vlade

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak političke stranke da što brže formiraju novu vladu, s napomenom da lični ponos treba ostaviti po strani i da će historija suditi svakom ko gurne Tursku u političku krizu.

On je u prvom javnom obraćanju poslije parlamentarnih izbora rekao da nikakve političke okolnosti ne smiju ugroziti napredak Turske.

Erdogan je kazao da će učiniti sve što može, u skladu sa svojim ovlaštenjima, da bi se pronašlo rješenje.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je historija pokazala da koalicione vlade nisu prikladne za Tursku, ali je dodao da je njegova vladajuća Partija pravde i razvoja otvorena za sve opcije.

“Koalicioni periodi 70-ih i 90-iih godina prošlog stoljeća služe kao primjer koji pokazuje da koalicije nisu prikladne za Tursku i mi i dalje tako mislimo”, rekao je on na sastanku s lokalnim zvaničnicima AKP-a iz cijele Turske, prenosi Tanjug.

‘Otvoreni za svaki scenarij’

Davutoglu je istakao da je, s obzirom na trenutnu političku situaciju, AKP jedina partija koja može iznaći realno rješenje, prenijela je agencija Reuters.

“Otvoreni smo za svaki scenarij”, poručio je turski premijer.

Davutoglu je u srijedu za tursku televiziju TRT kazao da će AKP iskoristiti sve mogućnosti u pokušaju da formira novu vladu prije nego što uzme u razmatranje mogućnost novih vanrednih izbora.

On je naveo da turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan, osnivač AKP-a, neće učestvovati u koalicionim pregovorima, već će jedino intervenirati u slučaju krize.

Turski predsjednik u srijedu se iznenada sastao s visokim predstavnikom opozicione Republikanske narodne partije, u trenutku kada turske političke snage vagaju koalicione opcije poslije parlamentarnih izbora.

HDP ne želi s AKP-om

Vladajuća AKP izgubila je većinu na izborima održanim u nedjelju, što se smatra snažnim udarcem za Erdogana i njegovu stranku, koja je na vlasti već 13 godina.

Prokurdska Narodna demokratska partija je saopćila u četvrtak da je otvorena za sve opcije radi formiranja koalicione vlade, osim s AKP-om.

Jedan od lidera HDP-a Salahatin Demirtas rekao je da predsjednik Erdogan treba ostati u okvirima Ustava.

On je dodao da je zatvoreni lider Kurdistanske radničke partije Abdullah Ocalan bio spreman pozvati na razoružavanje i da bi mirovni proces s njegovom grupom trebalo ubrzati.

Na izborima 7. juna HDP je prešao cenzus od deset posto i prvi put ušao u Parlament.

Izvor: Al Jazeera i Agencije