Erdogan pozvao Grčku da pusti migrante dalje u Evropu

Migranti, Grčka, Turska
U martu je Turska otvorila granicu prema Grčkoj nakon čega su na nju došle hiljade migranata (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako bi Grčka trebala dopustiti migrantima da odu u druge europske države, dok rastu napetosti na granici između tih dviju zemalja. 

“Hej Grčka, ovi ljudi vam ne stižu kako bi ostali, oni dolaze i idu u druge europske države”, rekao je on u Istanbulu, prenosi Hina. 

“Zašto vam to smeta?”, dodao je. “Samo im otvorite vrata.”

Erdogan je kritizirao Grčku da je ilegalno vraćala migrante u Tursku te ih “tukla”, “ubijala” i “mučila”.

Ne staju međusobne optužbe

Turska optužuje grčke snage sigurnosti da su prošli tjedan ustrijelile dva migranta na granici, što Atena odbacuje.

Grčka Vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.

Turski predsjednik u ponedjeljak putuje u Bruxelles, gdje će se razgovarati o sporazumu između Turske i Europske unije iz 2016. godine, kao i o situaciji na sjeverozapadu Sirije.

Sastat će se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, potvrdio je Erdoganov glasnogovornik.

Ankara i Bruxelles imaju dogovor po kojem Turska zaustavlja migrante na putu prema Europi u zamjenu za europsku financijsku pomoć.

Mitsotakis: Dogovor je mrtav

Turska tvrdi da Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.

Erdoganova odluka da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare “mrtav”.

Mitsotakis tvrdi da je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak pomažu migrantima na putu u Europu.

Izvor: Agencije