Erdogan povećava pritisak na S. Arabiju zbog Khashoggija

Turski zvaničnici strahuju da je Jamal Khashoggi ubijen u kompleksu saudijskog konzulata (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vrši sve veći pritisak na Saudijsku Arabiju zbog nestanka novinara Jamal Khashoggija tokom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle sedmice.

“Ne možemo ostati nijemi na takav incident”, rekao je on novinarima koji su s njim letjeli iz Mađarske, prenose turski mediji.

Izrazio je sumnju u tvrdnje Saudijske Arabije da je Khashoggi 2. oktobra napustio konzulat nepovrijeđen, a potom nestao, prenosi AP.

“Ako bi ptica poletjela, ako bi se pojavio komarac, ovi sistemi bi ih uhvatili i [vjerujem] oni bi imali najnaprednije sisteme”, kazao je Erdogan.

U međuvremenu Washington Post piše da su američki obavještajci došli do saznanja da je Saudijska Arabija planirala zadržati u pritvoru istaknutog novinara i kritičara Khashoggija, koji je nestao prije devet dana.

Oštar kritičar saudijskog režima

Washington Post, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate s radom obavještajne službe, navodi da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman izdao naređenje za operaciju, da se Khashoggi namami iz njegove kuće u Virginiji u Saudijsku Arabiju i onda zadrži u pritvoru.

Khashoggi (59) je nestao 2. oktobra, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka s vjerenicom iz Turske.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovrijeđen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, nakon što je kritizirao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Izvor: Agencije