Erdogan poručio Trumpu da neće odustati od S-400

Ankara i Washington bili su u svađi zbog turske kupovine S-400 (Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da je rekao američkom predsjedniku Donadu Trumpu za vrijeme razgovora u Washingtonu prošle sedmice da Ankara neće odustati od ruskih sistema protuzračne obrane S-400 nabavljenih ove godine, uprkos protestima njihovih NATO saveznika.

Ankara i Washington bili su u svađi zbog turske kupovine S-400, za koje je Washingon rekao da nisu kompatibilni s odbranom NATO-a te predstavljaju prijetnju njegovim borbenim avionima F-36, javlja Hina.

Kao odgovor, SAD je suspendirao Tursku iz programa za avione, gdje je bila kupac i proizvođač, te upozorio na moguće sankcije zbog dogovora.

Prošle sedmce su se Erdogan i Trump sastali u Bijeloj kući da prevladaju sve veće razlike u mnogim pitanjima, u rasponu od S-400 do događaja u Siriji.

Za vrijeme razgovora Trump je pozvao Erdogana da odustane od sistema S-400 te umjesto njih nabavi američke sisteme Patriot.

‘Turska se neće predomisliti’

Erdogan je u utorak kazao da je za vrijeme njihovog razgovora Trumpu rekao da neće odbaciti sisteme S-400.

“Slažemo se da ćemo tražiti rješenja po pitanju S-400. Objasnio sam još jednom Trumpu kako smo došli do toga da kupimo te sisteme”, kazao je Erdogan stranačkim članovima u Parlamentu.

“Rekao sam mu da ne možemo odustati od S-400 te da se Turska neće predomisliti”, dodao je.

Također je ponovio upozorenje da će Turska tražiti borbene avione drugdje ako Washington nastavi blokirati planiranu kupovinu F-35.

“Potraje li trenutni beskompromisni stav o F-35, reći ćemo Trumpu da će Turska tražiti alternative da ispuni svoje srednjoročne potrebe”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije