Erdogan poručio Gabrielu da mora znati granicu

Njemačke stranke Erdogan je nazvao 'neprijateljima Turske' (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas Sigmaru Gabrielu da treba da zna gdje je granica, nakon što je njemački ministar vanjskih poslova oštro kritikovao turskog lidera za miješanje u predstojeće izbore u Njemačkoj.

“On ne zna za granicu! Ko ste vi da razgovarate sa predsjednikom Turske? Treba da znate za granicu”, rekao je Erdogan, javlja AFP.

“On pokušava da nas nauči lekciju… koliko dugo ste u politici? Koliko godina imate?”, dodao je Erdogan u govoru, koji je prenosila turska televizija, prenio je AFP.

Ankara je oštro reagovala na, kako je ocijenjeno, “arogantne” njemačke komentare povodom poziva Erdogana Turcima koji žive u Njemačkoj da, na izborima 24. septembra, glasaju protiv obje partije vladajuće koalicije.

Erdogan je jučer pozvao Turke koji žive u Njemačkoj da ne daju svoje glasove Kršćansko-demokratskoj uniji kancelarke Angele Merkel, a ni Socijaldemokratskoj partiji ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, kao ni partiji Zelenih. 

Sve tri stranke Erdogan je nazvao “neprijateljima Turske”.

Njemačka: Ne miješajte se u naše poslove

Gabriel je izjavio je da Erdoganov poziv predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Njemačke, dok je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert naveo da očekuje od stranih vlada da se ne miješaju u unutrašnje stvari te zemlje, prenosi AFP. 

Kandidat SPD-a za kancelara Martin Schulz bio je još oštriji, rekavši da je Erdogan “prevršio svaku mjeru”.

“Utoliko smo više na strani svih onih koji se bore za slobodnu i demokratsku Tursku”, naveo je Schulz.

Približno 1,2 miliona građana turskog porijekla imat će pravo glasa na parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag je, međutim, stao u odbranu Erdoganovog poziva, navodeći da je on upućen glasačima turskog porijekla.

“Želim da osudim ove reakcije i retoriku bez poštovanja”, naveo je on i dodao da se Njemačka miješala u referendum u Turskoj 16. aprila.

Izvor: Agencije