Erdogan počeo kampanju za referendum o ustavnoj reformi

Referendum će biti održan 16. aprila (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je pristaše da počnu bitku za referendum o ustavnim promjenama kojim bi se proširile njegove ovlasti što će, kako tvrdi, donijeti Turskoj veću stabilnost.

Dva mjeseca prije referenduma 16. aprila Erdogan je održao prvi skup u Kahramanmarasu, na jugoistoku zemlje, premda je kampanja zapravo počela prije nekoliko dana kako bi uvjerila Turke da kažu ‘da’ reformi.

“Pred historijskom smo odlukom. Turska će se 16. aprila odlučiti za reformu”, rekao je turski predsjednik koji će za vikend održati govor u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje.

Direktan utjecaj na pravosuđe

Budući da je ishod referenduma neizvjestan, Erdogan je pozvao pristaše da “pokucaju na sva vrata” ne bi li pridobili milione neodlučnih koji će utjecati na rezultat.

Ustavne promjene koje želi provesti Erdogan raspirile su strasti u Turskoj.

Po nacrtu zakona, izvršna vlast koju uglavnom obnaša premijer, prenijela bi se na predsjednika te bi tako mogao direktno utjecati na pravosuđe.

Turski čelnici misle da je takva mjera potrebna kako bi ta zemlja imala snažnog vođu koji bi se mogao suočiti s privrednim i sigurnosnim izazovima.

No njeni protivnici smatraju da će Erdogan, kojeg optužuju za autoritarnost, posebno nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u julu 2016, reformom dobiti prevelike ovlasti.

Turski predsjednik je odlučno odbacio te optužbe i rekao da predsjednički sistem ne želi radi sebe.

“Ko sam ja? Običan smrtnik”, rekao je.

Izvor: Agencije