Erdogan otvorio otok na kojem je suđeno Adnanu Menderesu

Erdogan: 'Ono čemu je otok svjedočio u prošlosti nije bilo suđenje nego zločin protiv pravde' (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otvorio je otok Yassiada u Mramornom moru pod novim imenom Otok demokratije i slobode, a riječ je o mjestu na kojem je izrečena smrtna kazna bivšem premijeru Adnanu Menderesu i njegovim kolegama nakon vojnog udara 1960.

“Na današnji dan [27. maja] prije 60 godina Turska je pretrpjela najgori puč u svojoj historiji”, rekao je Erdogan u govoru na ceremoniji otvaranja u srijedu, javlja Anadolija.

Poručio je da “ono čemu je otok svjedočio u prošlosti nije bilo suđenje nego zločin protiv pravde”, naglasivši da će Menderes i njegovi saradnici uvijek imati posebno mjesto u srcima turskog naroda.

Također je kazao da “naš narod nikada neće oprostiti pokretačima puča, a ne samo pučistima. Nikada neće biti izbrisana crna mrlja sa čela onih koji su pogubili Menderesa i njegove prijatelje, kao i onih koji su podržali smrtnu kaznu.”

Dodao je da su pučisti najbolji primjer “primitivnih i netolerantnih ljudi, koji preziru narod i omalovažavaju ljude i njihova uvjerenja”.

Otok kao mjesto progona

Otok Yassiada korišten je kao mjesto progona još od 4. stoljeća.

Na njemu su u prošlosti sagrađeni crkva i manastir.

Bio je u vlasništvu mnogih osoba sve dok ga 1947. nisu kupile turske pomorske snage.

Na njemu je suđeno članovima turske Demokratske stranke pred specijalnim sudom, koji je formirala vojna hunta nakon državnog udara 27. maja 1960.

Jedan broj članova osuđen je na smrt, uključujući premijera Menderesa i neke njegove kolege.

Presuda je izvršena na otoku Imraliju u septembru 1961.

Otok u blizini Istanbula godinama je bio napušten sve dok 2015. nisu počeli radovi na njegovom razvoju.

Izvor: Agencije