Erdogan: Osuđujemo šutnju Zapada na svrgavanje, mučenje i smrt Mursija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da nije uvjeren da je do Morsijeve smrti došlo u normalnim okolnostima (Anadolija)

“Osuđujemo šutnju Zapada i svih koji su nijemo posmatrali Mursijevo svrgavanje pučem, mučenje u ćeliji i njegovo umiranje”, poručio je danas u Istanbulu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. 

Turski čelnik obratio se okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Sultangazi, na ceremoniji otvaranja novosagrađene bolnice u tom dijelu grada, prenosi Anadolija.

Osvrnuvši se kratko na jučerašnje vijesti o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, Erdogan je još jednom uputio riječi saučešća.

“Nažalost, na isti dan kad je uhapšen šest godina kasnije u sudnici je krenuo putem šehida. Želim iskazati poruke saučešća egipatskom narodu i cijelom muslimanskom svijetu”, rekao je Erdogan, te dodao: 

“Osuđujemo šutnju Zapada i svih koji su nijemo posmatrali svrgavanje pučem, mučenje u ćeliji i umiranje Mursija, koji je demokratskim izborima došao na vlast.”

‘Boje se čak i Mursijevog beživotnog tijela’

Mursiju je u centralnim džamijama u gradovima u Turskoj nakon podne-namaza klanjan i dženaza-namaz u odsustvu.

Erdogan je prisustvovao dženaza-namazu u džamiji Fatih u Istanbulu, gdje je izjavio da nije uvjeren da je do Mursijeve smrti došlo u normalnim okolnostima. 

Turski predsjednik je Mursija ponovo nazvao “mučenikom”, a za njegovu smrt je okrivio egipatske “tiranine”. 

Dodao je i kako su oni koji su naudili Morsiju toliko slabi i nemoćni da se boje čak i beživotnog tijela prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, te je spomenuo aktuelnog egpatskog lidera Abdela Fattaha el-Sisija, koji je 2013. vodio vojni udar protiv Mursija. 

“Ne zaboravite, i u ovoj zemlji postoje al-Sisiji i slični njemu. Zato, moramo biti vrlo oprezni”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije