Erdogan oštro osudio izjavu pape Franje o Armencima

Papa Franjo je rekao da su Armenci bili žrtve "prvog genocida počinjenog u 20. stoljeću" (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je nedavnu izjavu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje o stradanjima Armenaca u događajima 1915. godine te poručio da se do “ovakvog bunila, a ne istine dolazi kada se historijom počnu baviti političari i vjerski lideri, a ne historičari”.

Papa Franjo u nedjelju je rekao da su Armenci bili žrtve “prvog genocida počinjenog u 20. stoljeću” zbog čega je Turska svog ambasadora iz Vatikana odmah pozvala na konsultacije u Ankaru.

„Tim povodom ponavljam naš poziv o formiranju zajedničke komisije i naglašavam da smo spremni širom otvoriti vrata svih arhiva za to. Osuđujem i upozoravam uvaženog Papu da više ne čini ovakve greške“, poručio je turski predsjednik u obraćanju na susretu sa delegacijom Unije turskih izvoznika.

Izrazivši duboko žaljenje zbog činjenice da je papa Franjo „genocidom“ nazvao stradanje Armenaca prije 100 godina, dodao je da su oni, zajedno sa svim muslimanima i drugim stanovnicima te regije, bili žrtve tadašnjih bolnih dešavanja.

‘Događaji se izvlače iz konteksta’

Podsjetivši da je papa Franjo ne tako davno bio u posjeti Ankari, Erdogan je kazao da je tom prilikom vidio posve drugačijeg „političara“ u njemu.

„Vidite, ne kažem vjerskog lidera, već sam vidio drugačijeg političara. Međutim, nakon posljednjih njegovih izjava sam nažalost vidio, sa aspekta njegovog i političkog i vjerskog identiteta, posve drugačiji pristup i obnavljanje ideologije koja je u historiji dovela do stradanja stotina hiljada i miliona ljudi.”

“Želim naglasiti da nećemo dozvoliti da se ti historijski događaji izvuku iz konteksta i pretvore u alat za kampanju protiv naše zemlje i nacije.“

Nedjeljnu misu u Vatikanu papa Franjo je posvetio Armenicima koji su izgubili živote u sukobima 1915. godine i u obraćanju prisutnima je te događaje nazvao “genocidom”.

Turska, nasljednica Osmanskoga carstva, odbacuje pojam genocid za ubistva i deportaciju Armenaca u završnim godinama Prvog svjetskog rata, dok Armenija navodi da su Osmanlije ubile 1,5 miliona Armenaca.

‘Okrutni zločin’

Turski premijer Ahmet Davutoglu, reagirajući na izjavu pape, rekao je u nedjelju da nije bilo vanjskih faktora vjerovatno ne bi došlo do bolnih događaja 1915. godine.

Ne priliči poštovanom papi da jednostrano govori o ovome, te da suosjeća samo s jednim dijelom ljudske boli, a da bol drugih ne spominje”, rekao je Davutoglu u Istanbulu.

Papa Franjo nije jedini zbog kojega se Turska osjeća isprovocirana, jer Evropski parlament u srijedu glasa o rezoluciji koja poziva na “komemoraciju o stogodišnjici genocida nad Armencima”.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon smatra da je ono što se Armenima desilo prije 100 godina, za vrijeme Osmanskog carstva, “užasan zločin”, ali ne podržava papu Franju, koji je ta ubistva okarakterizirao kao “prvi genocid 20. vijeka”, rekao je glasnogovornik UN-a u ponedjeljak.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, rekao je novinarima da je Ban upoznat sa onim što je rekao papa Franjo i da je u potpunosti svjestan “osjetljivosti određivanja karaktera onoga što se dogodilo” 1915. godine, kao i komemoracija povodom “tragičnih događaja” koje su najavljene u Armeniji i u drugim dijelovima svijeta za 24. april.

Izvor: Agencije